DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Hadd kezdjem azzal a kérdéssel, amit feltett, hogy a közművagyont nem szervezi ki a kormány harmadik félnek, és hogy ez a nemzeti vagyonnak egy fontos része. Hadd emlékezzek meg arról, hogy azokkal, akikkel ön, az ön pártja szövetségre lépett, 2010 előtt óriási problémákat okozott, hiszen gyakorlatilag minden stratégiai fontosságú vállalatot eladtak és privatizáltak, gyakorlatilag ’94 és ’98, majd 2002 és 2010 között elherdálták a magyar közvagyont. Mi 2010 óta azon dolgozunk, hogy ezekben a stratégiai ágazatokban visszaszerezzük ezeket a cégeket és magyar tulajdonban legyenek. Itt közel kétszáz cégről beszélhetünk.

Tehát úgy kell ezt nézni, hogy eladták az ország működéséhez nélkülözhetetlenül szükséges stratégiai vállalatokat, erőműveket, az energiahálózatokat, az energiaszolgáltatókat, gáztározókat, bányákat, acélipart, élelmiszeripart, gépipart, építőipari alapanyagokat gyártó cégeket, bankokat, biztosítókat, pénzintézeteket, az ország egyetlen jelentős nemzetközi repülőterét és nemzeti légitársaságát, illetve a MÁV teherszállító üzletágát is. Gyakorlatilag 2010 óta az állami vagyon 67 százalékkal nőtt, közben kifizettük az önkormányzatok adósságait, és megmentettünk közel egymillió devizahitelest. Tehát azt gondolom, hogy ebben a kérdésben ennél a kormánynál nincs elkötelezettebb abban, hogy ez egy nemzetstratégiailag rendkívül fontos ágazat.

Ahogy ön is elmondta, 2010-ben már nagyon rossz állapotban vettük át a víziközmű-ágazatot. Ki kell emelni, hogy 2018 és ’20 között a víziközművek rekonstrukcióját 4,5 milliárd forint, a hatékonyságnövelő fejlesztéseket 2019-ben 3,5 milliárd forint támogatással segítettük.

A nehéz gazdasági helyzetbe kerülő önkormányzatok és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatók számára 2021-től lehetővé vált, hogy önkéntes módon részt vegyenek a Nemzeti Vízművek Zrt. által koordinált integrációs folyamatban, és a kormány 2022 őszén az integrációs programban részt vevő víziközmű-szolgáltatók részére az ellátásbiztonság fenntartása céljából állami támogatást nyújt a 2022. évi veszteségeik erejéig.

Azt is megjegyzem, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően ’13. július 1-je óta nem nőttek a lakosság víziközmű-használattal kapcsolatos terhei. Számszerűsítve: ez ’21-ig hozzávetőlegesen 156 milliárd forint megtakarítást jelent a családoknak. Úgyhogy kérem a képviselő urat, ebben támogassa a magyar kormányt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage