TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Miniszterelnök Úr! Önök azzal nyertek választást, hogy lesz olcsó orosz gáz és lesz rezsicsökkentés. Most ebből két dolog biztosan nem teljesült: nem lett olcsó orosz gáz, és rezsinövelés lett. Tavaly szeptemberben az évszázad legelbaltázottabb üzletét kötötték meg az oroszokkal. A 15 éves, hosszú távú gázszerződésre úgy hivatkoztak, mint egy történelmi jelentőségű siker, ami másfél évtizeden keresztül biztosítja az olcsó és ellátásbiztos orosz gázt Magyarország számára. Ehhez képest kiderült, hogy a lehető legrosszabb feltételekbe kényszerítették bele magukat. Míg korábban a gáz ára az orosz olajhoz, az Uralhoz volt kötve, most sikerült kialkudniuk maguknak azt, hogy a holland tőzsdei gázárhoz, illetve 7-8 százalékkal efölött is vásároljanak. (Dr. Semjén Zsolt: Ez az EU előírása!) Tehát azt biztosítják, hogy az oroszoknak végtelen ideig gyakorlatilag hatalmas pénzeket fizethetünk ezért a gázért.

Azt számoljuk, hogy hétszeresére emelték a gázárakat az önök nagyszerű döntése következtében. Nem csoda, hiszen a holland tőzsdei jegyzésár  ez a TTF  a tavalyelőtti 10-20 euró/megawattóráról idén év elejére 80-ra, aztán 345-re és tovább ment fel, ilyen brutális, több mint tízszeres drágulás volt. Ehhez képest az Ural, az orosz olaj ára még csökkent is, év elején 80-100 dollár magasságában, most pedig 66 dolláron van. Tehát ha a korábbi feltételekkel kötötték volna a gázszerződést, akkor nem hétszeres drágulás, hanem ennek nagyjából a negyede lett volna maximum az az áremelkedés, ami a magyar családokat sújtja.

Orbán úr, vállalják a felelősséget ezért az elbaltázott üzletért, Putyin érdekeinek a kiszolgálásáért és a magyar családok megélhetési válságba taszításáért? (Szórványos taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage