ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Először is, örülünk annak, hogy van, amiben egyetértünk. A szavait úgy értettem, hogy ön is úgy látja, hogy a szankciók miatt emelkedtek meg, a szankciók bevezetésével párhuzamosan emelkedtek meg az energiaárak és a gázárak a világpiacon. Ez már fél siker.

(18.40)

Ami a mostani gázszerződést illeti. Magyarországnak az volna az érdeke, hogy bárkivel  az oroszokkal is  fix áras szerződést kössünk. Az Európai Unió ezt megtiltotta. Át fogom adni az ön jókívánságait Ursula von der Leyen asszonynak, ugyanis miattuk nem lehet olyan szerződést kötni  nem csak az oroszokkal, senkivel , ami fix áras. Az Európai Unió írja elő, hogy a tőzsdei árakhoz, a rotterdami tőzsdei árhoz kell igazítani a hosszú távú gázvásárlási szerződéseket. Úgyhogy még egyszer mondom, szívesen megteszem, hogy amit ön most gondol, meg amit mi mindannyian itt gondolunk, azt kulturált formában a Bizottság tudtára juttatom majd.

Azonban azt is szeretném megjegyezni, hogy ilyenkor mindig jutalékot is számítanak fel. Azért tekintem a mostani szerződést jónak, mert a korábbi, 1990-es években, emlékeim szerint a Horn-kormány idején kötött szerződésben kikötött jutalék lényegesen magasabb, mint az, amit most kell fizetnünk a hosszú távú szerződésért. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage