KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Hallgattuk a napirend előtti beszámolóját a kormány intézkedéseiről, és az a benyomás alakult ki bennem, hogy olyan rendszert akar fenntartani, ami fenntarthatatlan. A bejelentett intézkedések ugyanis teljesen figyelmen kívül hagyják a zöld- és a környezetvédelmi szempontokat. Én azt látom, hogy továbbra is a fosszilisenergia-függésbe, az atomfüggésbe és az oroszfüggésbe akarják hajtani ezt az országot, illetve pontosabban: ott tartani.

Azt gondolom, hogy ideje lenne megérkezni a XXI. századba, ahol a kormányzati döntések során egyszerre veszik figyelembe a társadalmi, a gazdasági és a környezeti szempontokat is. Energiaválságról beszél, de nem veszi azt észre a kormány, hogy nem lehet energiaválságról beszélni klímaválság és környezeti válság nélkül, ezek nagyon szorosan összetartoznak. Az LMP-nek vannak javaslatai, amelyek segítenek kitörni ebből a válsághelyzetből, még egyszer: az energiaválságból, a környezeti válságból és a klímaválságból. Én azt szeretném kérni, hogy fontolja meg ezeket a javaslatokat.

Idetartozik a szélenergia engedélyezése, mert teljesen abszurd az, hogy az energiaválság kellős közepén, 2016 óta be van tiltva a szélerőművek újonnani üzembehelyezése. Szeretném azt is kérni, hogy fontolja meg a napenergia felhasználására vonatkozó adóztatást, ennek az adóját töröljék el, a kormányzat támogassa ennek a megújuló energiának a használatát minden eszközzel. Az is a javaslatunk, hogy indítsanak országos épületszigetelési programot. Ha egy telekommunikációs cég megvásárlására van 700 milliárd forint, akkor, azt gondolom, hogy erre is van, éves szinten százezer lakást lehet leszigetelni; és a három plusz egy javaslatom: vezessék be a klímabérletet, támogassák a zöld, fenntartható közösségi közlekedést.

A kérdésem az, hogy miniszterelnök úr támogatjae ezeket a javaslatokat. Köszönöm. (Taps az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage