VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Ma magyarok milliói számolgatják a rezsiszámlák felett gondolkodva, hogy a következő hónapokban meddig tudnak fizetni rezsiszámlát. Mit tesz ebben a helyzetben a miniszterelnök? Első lépésként megháromszorozza a fizetését, majd a rádióban bemondja, hogy keressen többet, aki nem tudja kifizetni a számláját. (Orbán Viktor: Nem!) Hát, ön is elég nagyvonalú volt ebben, úgyhogy köszönjük a jó tanácsot, helyette inkább kalácsot kellene adni.

Az árnyékkormány önök helyett egy világos megoldást dolgozott ki a jelenlegi helyzetre. Be kell fagyasztani a rendszerhasználati díjakat, méghozzá idén január 1-jei szinten. Ma annak is emelkedik a rezsiszámlája, akinek a fogyasztása egyébként belefér a hatósági áras mennyiségbe. Ennek véget kell vetni. Meg kell duplázni a lakosságnak kedvezményes áron adható gáz és áram mennyiségét, tehát a kedvezményes díjszabást a földgáz esetében havi 288 köbméterig, villany esetében pedig havi 420 kilowattóráig kell kiterjeszteni. Be kell vezetni a rezsimoratóriumot. Ez azt jelenti, hogy aki eddig a brutális kormányzati rezsiemelés előtt rendesen fizette a számláit, és annyit, amennyit eddig fizetett, ezután is be tud fizetni, annál ne lehessen kikapcsolni se a gázt, sem pedig az áramot, csak ha külön kéri ezt. Csökkenteni kell a gáz és az áram áfáját, méghozzá 5 százalékra, hogy a kormány ne akarjon pénzt keresni a magyarok egyébként is elszabadult rezsikiadásain.

Ezt tenné egy tisztességes, európai szemléletű baloldali kormány. Önök ehelyett cserben hagyják az embereket, és még provokálnak is ilyen cinikus szövegekkel. Kérdezem tehát miniszterelnök urat: hogyan képzelik ezt a továbbiakban? Köszönöm szépen. (Németh Szilárd István: Árnyékban napszúrást kapott.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage