TOMPOS MÁRTON KRISTÓF (Momentum): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Folyamatosan azt halljuk önöktől, hogy a szankciók nem működnek. Az a helyzet, hogy a számok nem ezt mutatják. A számok azt mutatják, hogy Oroszország GDP-je 11 százalékot fog csökkenni csak ebben az évben. A számok azt mutatják, hogy az exportjuk és az importjuk több mint 30 százalékkal csökken. A számok azt mutatják, a Világbank adatai, hogy 22 százalékos infláció várható csak erre az évre. Ez persze még nálunk is elérhető, ha tovább folytatják ezt a kormányzásnak nevezett bármit, de maradjunk most az oroszoknál.

(19.30)

Egy kicsit kézzelfogható példával élve: az orosz autógyártás szinte teljes egészében megszűnt, az a kevés, ami megmaradt, az a kilencvenes évek színvonalára esett vissza. Az oroszok ott tartanak jelen pillanatban, hogy mosógépekből, mosogatógépekből, hűtőszekrényekből szerelik ki az elektronikát, hogy a szankciók hatását tudják enyhíteni. Az orosz értelmiség menekül az országból. Lehet látni a fotókat Finnországból, Grúziából, Kazahsztánból, menekülnek, pláne a részleges mozgósítás óta. Több mint ezer cég hagyta el az országot.

Úgyhogy kérdezem én, mi alapján mondja azt a magyar kormány, hogy nem működnek a szankciók. Ha fenntartják ezt, hogy nem működnek a szankciók, akkor legalább egy adatot, egy számot, egy statisztikát mutassanak az orosz gazdaságban, ami ezt alátámasztja! S ami a legfontosabb: ha azt gondolják, hogy nem működnek a szankciók, akkor miért szavazták meg őket, és miért akarnak róla konzultációt tartani. Várom válaszát. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage