BENCZE JÁNOS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Öröm látni, hogy a kormány mennyire segíti a családokat, hogy tűzifához jussanak, hiszen háztartásonként jár 10 köbméter hatósági áras tűzifa.

Ha megnézzük ezeket az igényeket, és összevetjük a magyar háztartások számával ezt az ígérvényt, akkor azt látjuk, hogy Magyarországon erős négymillió háztartás van, ebből kétmillió alkalmas szilárd tüzelésre, azaz tud fával fűteni. Tehát akárhogy is szorozzuk a dolgokat, ez 20 millió köbméter fát jelentene, ami az erdészeti számok alapján nem is létezik az erdőkben. Ugyanis erdész szakemberekkel beszélve, a magyar erdőkben évente 6,5-7 millió köbméter fát termelnek ki. Ebben benne van ráadásképp az ipari fa, ez nem csak tűzifa. Akarom kérdezni, hogy hol ez a plusz 13 millió köbméter fa, ha még jószándékúan is vesszük az első számokat.

Mondják, hogy fokozzuk a kitermelést. A kitermelés fokozása a favágóbrigádok létszáma miatt lehetetlen, ugyanis az erdész szakma erre a 6,5-7 millió köbméterre van beállva. Tehát itt egyik napról a másikra nem lesz fa. De mondjuk, induljunk ki abból, hogy lesz elég munkaerő, és tudjuk fokozni a termelést. Ebből az következik, hogy itt tartósan megnőne az erdőgazdaságok munkaerőigénye, akik képtelenek versenyezni az ipari multikkal, és az ipari multik a mai napig több munkaerő-támogatást kapnak, mint a mezőgazdasági vállalkozások, akik semmit nem kapnak az élőmunkára.

Tisztelt Miniszter Úr! Remélem, nem tőlem hallja először ezeket a számokat, meg azt sem, hogy most több hónapos várólisták alakultak ki. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy mi lesz azokkal, akik a tél közepén kapják meg a nedves tűzifát. Már most vannak ilyen ígérvények erdészetektől. Esetleg el van mentve egy kormányzati sms piszkozatként, hogy ha elfogyna a tüzelője, költözzön be valakihez?

S még egy fontos kérdés. Mi lesz az erdészeti vezetőkkel, ha nem teljesülnek a számok? Úgy járnak, mint az OMSZ vezetése, vagy mint Paks II. szakemberei? Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage