DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnálatos módon a szomszédunkban háború dúl, és azt is tudjuk, hogy erre olyan válaszok születtek, amelyek következtében a szankciós politika eredményeként az energiaárak teljesen elszabadultak, és egy rendkívül nehéz energiahelyzet alakult ki. Ebben a helyzetben mi mindent megteszünk azért, hogy minél jobban tudjuk segíteni a családokat, erről a mai nap többször beszéltünk már. 181 ezer forint, azt gondolom, hogy egy hihetetlen nagy összeg havonta, és Európán belül máshol nincs ilyen támogatás, amit más ország nyújtana a családoknak. Azt gondolom, ez egy hatalmas eredmény.

Emellett mindent megteszünk azért, hogy az energiaellátás biztosított legyen, a földgáztárolóink már 70 százalékos töltöttségen vannak. Ezek mind-mind olyan stratégiai kérdések, ami azt eredményezi, hogy lesz Magyarországon földgáz és energia, és mi azon vagyunk, hogy minél nagyobb mértékben tudjuk támogatni, ahogy említettem, a családokat, a nyugdíjasokat és a magyar embereket.

Emellett a tűzifaprogramról, barnaszénprogramról már beszéltünk. Az árstopok fenntartása szintén nagyon fontos, év végéig a benzinárstop, illetve az élelmiszerárstop fennmarad, a kamatstop pedig jövő év június 30-ig.

A vállalkozásokról is kell hogy szót ejtsünk. Ahogy miniszterelnök úr is elmondta, az energiaintenzív termelő kis- és középvállalkozások részére egy több mint 200 milliárdos programot indítunk, és emellett pedig dolgozunk a gyármentő programon is, valamint, amennyiben szükség van rá, új munkahelyvédelmi akcióterv is készül.

A járványhelyzetet említette. Azt gondolom, hogy hatalmas eredmény, hogy a járványhelyzetben ez a kormány mindent megtett azért, hogy a magyar munkahelyeket megvédje, és pontosan akkor is egy munkahelyvédelmi akcióterv került bevezetésre, és amennyiben szükség lesz rá, ezt most is be fogjuk vezetni. Kérjük, hogy ebben támogassák az elképzeléseinket. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage