ILLÉS BOGLÁRKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is, engedjék meg, hogy köszönetet mondjak az Igazságügyi Minisztérium munkatársainak, akik nyáron, amely idő alatt a baloldal teljesítménye időközi választási vereségekben volt mérhető, éjt nappallá téve dolgoztak a megállapodáson, azon, hogy a magyar emberek megkapják a nekik jogosan járó forrásokat, amelyekből a magyar vállalkozások segítséget, a pedagógusok béremelést, az egészségügyi dolgozók biztosabb jövőképet kaphatnak; jövőképet, amiről a baloldal kormányzása alatt a magyar emberek még csak nem is reménykedhettek.

A Fidesz kormányzása alatt már bizonyítottuk, hogy ránk számíthatnak. Voltam minisztériumi referens és vezető is, tudom, hogy mit jelent egy egész éves hajtás után a nyári kánikulában lehűteni a Bizottság kedélyeit. A feladat elrettentő voltát talán ha nem is bizonyítja, de mindenesetre érzékelteti, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal árnyékkormánya az Igazságügyi Minisztériumot még talán hírből sem ismeri. Köszönjük miniszter asszonynak és államtitkár úrnak az állhatatos munkát. Úgy érzem, szükségünk lesz még rá.

De ebben a vitában azt sem hagyhatom szó nélkül, hogy az Európai Parlament és a Bizottság munkának hívott tevékenysége mély aggodalomra ad okot. Aggódom, ha arra gondolok, hogy az illegális bevándorlók elleni küzdelemben nem pusztán magunkra hagytak, hanem a vezető nyugat-európai politikusok a nyilatkozataikkal, a schengeni védelmi kötelezettség teljes mértékű figyelmen kívül hagyásával mintha egyenesen illegális bevándorlókat toboroztak volna.

Aggódtam, amikor azt láttam, hogy a Covid-járvány idején a döntések elhúzódtak, és a vakcinák között ideológiai alapon válogattak.

(23.00)

És kisgyermekes édesanyaként aggódom akkor is, amikor a gyermekeink védelme helyett vélt jogok sérelmére hivatkoznak. Mindezt annak tudatában teszik, hogy az elmúlt években  talán a generációm nevében is állíthatom  soha nem látott kihívásokkal állunk szemben, és egész Európa közös érdeke lenne, hogy egymást segítve összefogjunk és hatékony, gyors válaszokat adjunk.

Éppen ezért mi mindig azt mondtuk, hogy az európai egység mellett vagyunk mindaddig, amíg a magyar emberek érdekeinek védelmét biztosítani tudjuk. Erről szólnak az előttünk fekvő törvényjavaslatok, gondoljunk akár az integritáshatóság létrehozására, az ellenőrzési mechanizmusok megerősítésére vagy a társadalmi párbeszéd formájának pontosabb rögzítésére. Észszerű és elfogadható; sőt ne felejtsük el, ezek számunkra korábban is fontosak voltak, kiemelt helyen szerepeltek. Hiszen 2010 óta a nemzeti konzultációval a részvételi demokráciát új szintre emeltük, ahol nemcsak a civil szervezetek, de ők is, nemcsak a média szereplői, de ők is, nemcsak a politikusok, de ők is, hanem minden magyar állampolgár, minden magyar ember véleményt nyilváníthat, és véleményt nyilváníthatott az igazán fontos, hazánk jövője szempontjából meghatározó, hosszú távon is stratégiai jelentőségű kérdésekben. És akkor a választások során történő véleménynyilvánításról nem is kívánok bővebben beszélni.

Tehát ahogy az illegális bevándorlással, a családvédelmi intézkedésekkel vagy éppen a koronavírus-járvány kezelésével és a gazdaság újraindításával, úgy most az elhibázott brüsszeli szankciókkal kapcsolatban ismét az emberekhez fordulunk, és a szó legszorosabb értelmében vett társadalmi párbeszédet folytatunk azért, mert a magyar emberek boldogulásának a támogatása a mi elsődleges feladatunk. Bízom benne, hogy a béke elérése és a társadalmi konszenzus megteremtése mindannyiunk közös érdeke. Éppen ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslatokat. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage