VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Én is hasonló módon látom a helyzetet, mint Hajnal Miklós képviselőtársam. Itt körülnézek, nulla darab, azaz nulla darab fideszes képviselő van. Egy darab államtitkárocska van itt, aki éppen a kütyüjét nyomogatja, ő is csak azért van itt, mert törvényi kötelezettsége, hogy ilyen vitában itt legyen. Miniszter asszony itt volt még a vita elején, majd bizonyára, hogy is szokták mondani, sürgős közfeladatot ellátó tevékenysége miatt itthagyta a vitát, és átadta az államtitkárának. Én azt sem látom egyébként, hogy hogyan lehet így egy vitán részt venni, hogy az egyik felén egy miniszter van itt, a másik felén meg egy államtitkár. Hogyan akar reflektálni akkor a beszélgetésre?

Amiről itt szó van, ugye, az az, hogy a jogállamisági feltételeknek a hazánkat vezető kormány hogyan kíván megfelelni. Maga az a törvény, amely ezt biztosítandó lenne, hogy önök előterjesztették, annak az elfogadásának a körülményei is mutatják, hogy mennyire nincsen Magyarországon jogállam. Múlt hét elején, majd múlt hét végén nyújtanak be törvénytervezeteket, amelyeket hétfőn néhány napot követően kell tárgyalni, majd néhány órányi időt adnak arra, hogy ehhez módosítókat nyújtsunk be.

Most ránézek az órára, este 11 óra 10 perckor ülünk itt és tárgyaljuk. Napokat lehetett volna ezt tárgyalni. Én például teljesen ráértem volna holnap is, szerdán is, csütörtökön és pénteken kevésbé, ezt bevallom, de hogyha fontos lett volna, akkor a diákjaim helyett idejöttem volna önök közé. Ez biztos, hogy nem parlament, ami itt működik, hanem egy formalitás. Az államtitkár pedig, direkt figyeltem, az egész vita alatt a kütyüjén, szerintem nagyon fontos, ha a magyar-olasz meccset nézte, és most is biztos, hogy a jogszabályi indoklást bújja, hogy milyen módon fog replikázni azokkal az egyébként ellenzéki képviselőtársaim által értelmes érvekkel, amelyek elhangzottak, azokra milyen módon fog reflektálni. Érdeklődéssel várom 11 óra 12 perckor itt éjjel, hogy milyen érdemi válaszokat fog adni. Borzasztó, ami itt történik szerintem, szégyen magukra. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage