KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is, nem lehet elmenni szó nélkül a mellett a brutális eset mellett, ami múlt héten pénteken történt, hogy a budapesti VI. kerületi Kölcsey Gimnázium több tanárát kirúgta a tankerület.

Az LMP részéről szeretném maximális szolidaritásomat és tiszteletemet kifejezni a pedagógusok iránt, pláne azon bátor pedagógusok iránt, akik merik fölemelni a szavukat, és mernek tenni azért, hogy az oktatás minősége javuljon, hogy a diákok jobb oktatásban részesülhessenek.

Ami eddig burkolt fenyegetés volt, az nyílt politikai agresszióvá csapott át. Nyílt politikai agressziónak minősítem ugyanis a tanárok kirúgását, elbocsátását. Törvénytelenségre hivatkoznak a hatalom emberei, de ha valami törvénytelen volt az elmúlt időszakban, akkor az a sztrájkjog eltörlése, illetve nem biztosítása, az szerintünk törvénytelen.

Ha valami törvénytelen, akkor az a pedagógusok megbecsülésének nem biztosítása, az alacsony fizetés, az törvénytelen. Ugyanígy törvénytelen az a munkakörülmény, amit a pedagógusoknak biztosítanak, illetve ha valami törvénytelen, akkor talán leginkább az a törvénytelen, hogy a diákok számára nem biztosítják Magyarországon mindenhol az egyformán magas szintű oktatás lehetőségét, ami kormányzati felelősség.

Aki ez ellen emeli fel a szavát, a diákokért, a minőségi oktatásért próbál tenni, az még egyszer: bátor és tisztességes szakember, pedagógus, tisztelet és köszönet járna nekik.

Amiről pedig eredetileg szerettem volna beszélni, az a kormány válságkezelése. Pontosabban Orbán Viktor múlt hét közepén tett bejelentései, amikor, hát, fölcsigázta az érdeklődésünket. Nagyon vártuk ezt a bejelentést. Azt gondoltuk, hogy talán végre-valahára olyan zöldpolitikai intézkedések jönnek, amelyek valóban tenni tudnak az energiaválság negatív következményei ellen, amelyek valóban kihúznak minket ebből az energiaválságból és klímaválságból, merthogy a kettő szorosan összekapcsolódik. Hát, csalódnunk kellett, ugyanis Orbán Viktor csak egy újabb nemzeti konzultációt hirdetett meg. Úgy látszik, hogy nemzeti konzultációval, a szankciókról szóló nemzeti konzultációval próbálja a kormány fölvenni a harcot az energiaválság ellen.

Egyébként olyan szankciókról konzultálna Orbán Viktor miniszterelnök úr, amit, ugye, ő is támogatott, és a fideszes EP-képviselők is megszavaztak. Hát, úgy látszik, utólag akar konzultálni ezekről a kérdésekről, amiket ő is támogatott.

Egyébként a kormánynak 12 éve lett volna arra, hogy fölkészüljön az energiaválságra és a klímaválságra  ugye, 2010 óta vannak hatalmon , de mind a mai napig elmaradtak azok az intézkedések, zöldpolitikai intézkedések, energetikai beruházások, amelyek segítettek volna Magyarországot valóban függetleníteni a rubelben is drága orosz gáztól vagy kőolajtól; ezek nem történtek meg. De úgy látszik, hogy továbbra is ragaszkodnak ezekhez az energiahordozókhoz, továbbra is ragaszkodnak a fosszilis energiához. Ezt maximálisan ellenezzük, és egy teljesen ellenkező irányt kínálnánk Magyarország számára. Ezek a valódi, fenntartható, zöld, tiszta, olcsó és biztonságos zöldpolitikai intézkedések.

Valóban lennének kérdések, amikről konzultálni kellene. Mi sokkal inkább ezt a konzultációt ajánlanánk Magyarország számára. Lehetne konzultálni például a szélenergiáról, amiről miniszterelnök úr múlt héten itt, a parlamentben azt mondta, hogy ő legfeljebb is csak a mérsékelt támogatói közé tartozik, és egyébként is vita van a kormányon belül a szélenergiáról. Nagyon kíváncsi vagyok egyébként a különböző kormánytagok véleményére, hogy ők támogatjáke vagy ellenzik a szélenergiát, de egyébként, hogy ha a nemzeti konzultáción például a szélenergiáról lehetne konzultálni, össznemzeti szinten lehetne meggyőzni miniszterelnök urat, hogy igenis szükség van a szélenergiára.

De ugyanúgy lehetne konzultálni arról, hogy a napenergia fölhasználását ne adóztassák, ugyanígy lehetne konzultálni arról, hogy épületszigetelési programokra lenne szükség Magyarországon  átfogó programokra , vagy ugyanígy lehetne konzultálni például a klímabérletről.

Tehát még egyszer: a szankciókról szóló konzultációval semmilyen energiaválságot nem lehet megállítani. Amire szükség van, azok a sajnos továbbra is elmaradó zöldpolitikai intézkedések, például a szélenergia engedélyezése. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage