TOROCZKAI LÁSZLÓ (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Miniszterelnök úr a múlt héten világossá tette, hogy egyrészt a Mi Hazánk Mozgalom javaslatait a kormány nem akarja elfogadni, továbbra sem a közteherviselés felé mozdulnak el, hanem a globális nagyvállalatok érdekeit szeretné a kormány kiszolgálni akkor, amikor láthattuk az elmúlt napok során is, hogy milyen katasztrofális a helyzet az oktatásügy vagy éppen az egészségügy területén.

Látjuk azt, hogy éhbérért foglalkoztatnak az állami szférában rengeteg magyart, magyar embert, látjuk azt, hogy például azokat a határvadászokat, akik az életüket kockáztatják a déli határon  hiszen továbbra is, éppen a napokban éles lőfegyverrel tüzelnek a migránsbandák , 400 ezer forintos bruttó fizetésért küldik ilyen életveszélyes munkakörbe, és az sem érdekli ezek szerint a kormányt, hogy nem lesz majd, aki tanítja esetleg a gyermekeinket az iskolában. Annak örülünk, ha mondjuk, nem 18 fokos hidegben kell majd a gyerekeknek egész nap ülni, de nyilván kellenek azért tanárok is majd azokba a tantermekbe.

Tehát nagyon nagy a baj, nagyon sok a megoldandó probléma, ehhez képest a kormány továbbra is elzárkózik mindenféle olyan javaslatunktól, amely a közteherviselés irányába vezetne.

Amikor kértük a kormányt már a nyár elején arra, hogy például a rezsiszámlák esetében a rendszerhasználati díjat csökkentse vagy ebben a katasztrofális helyzetben engedje el, vagy ugyanezt kértük a rezsiszámlák, az energiaszámlák áfatartalmával kapcsolatban, akkor ezekre sem kaptunk érdemi választ. Az nem érdemi válasz, hogy a szintén állami tulajdonban, állami kézben lévő vállalatok profitját garantálni kell ezekből a bevételekből, hiszen éppen azt kérjük az államtól, hogy az állam vállaljon át terheket a magyarok, a magyar dolgozók vagy éppen a magyar nyugdíjasok helyett. Ezt az állam nem teszi meg, pedig számos konkrét javaslatot is tettünk arra vonatkozóan, hogy honnan lehetne az állami bevételeket növelni. Ott vannak azok a globális nagyvállalatok, amelyeket valamiért még mindig a tenyerén hordoz a kormány, minden ellentétes kommunikáció ellenére.

Nagyon szimbolikus volt, hogy miközben miniszterelnök úrral erről a kérdésről vitatkoztunk itt a parlamentben, ezzel egy időben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen arról számolt be, hogy az Audi Hungaria Zrt. ismét bővítette, ez esetben éppen a szerszámgyártást, és ezt a 3,8 milliárd forintos bővítést úgy sikerült a világ egyik globális nagyvállalatának Magyarországon végrehajtani, hogy 1,2 milliárd forint támogatást adott a magyar adófizetők pénzéből ehhez megint a kormány.

Tehát továbbra is azt lájuk, hogy a kormány ebben a válságos, nagyon nehéz helyzetben nem a pedagógusokat vagy éppen a határvadászokat, vagy nem a rendőröket, nem az állami szférában dolgozókat akarja segíteni, hanem, mondjuk, az Audit. Félreértés ne essék, még mielőtt megkapnám válaszként, hogy az Audi mennyi munkahelyet teremt, hadd tegyük hozzá, hogy egyrészt nem azt mondom, hogy az Audi vonuljon ki Magyarországról, csak azt kérem, hogy ebben a helyzetben már ne az Audit és ne más globális nagyvállalatokat támogasson az adófizetők pénzéből a kormány, illetve szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy még mindig a magyar kkv-szektor, még mindig a magyar vállalkozások a legstabilabb munkaadók Magyarországon.

Aztán miniszterelnök úr arra a felvetésünkre, hogy vessen ki a kormány rendkívüli vagyonadót azokra az oligarchákra, akik úgy nagyjából, körülbelül a száz leggazdagabb magyart jelentik  akikről pontosan tudjuk, hogy közük van akár a balliberális előző kormányokhoz, akár a jelenlegi kormányhoz vagy mondjuk, a Megoldás Mozgalomhoz , ezekre a milliárdosokra vessen ki vagyonadót, a miniszterelnök úr azt válaszolta, hogy ehhez az állampolgárok vagyontárgyait kellene nyilvántartásba venni, és ezt nyilván mi sem akarhatjuk.

(13.20)

Ehhez képest most indul a népszámlálás Magyarországon, és mint kiderült, itt nemcsak népszámlálásról van szó, hanem ezek szerint a kormányzat alaposan fel akarja mérni a magyar emberek vagyontárgyait is, hiszen a lakásukról, az ingatlanvagyonukról tesznek fel olyan kérdéseket, amelyeket egyelőre még nem nagyon értünk, hogy miért olyan fontosak. Tehát várjuk ezekre a kérdésekre a válaszokat.

Illetve továbbra sem kaptam érdemi választ arra, hogy a digitális adótól miért fél a kormány. Fél esetleg a Facebooktól? Miért nem meri azt megtenni, amit az osztrák kormány? Ausztriában van digitális adó. A Facebook bevétele 12 000 milliárd forint volt, ehhez képest 2021-ben 3,8 milliárd forint adót fizetett be. 3,8 milliárd forintért megvásárolta a Facebook az adómentességet? Egy magyar vállalkozás is örülne ilyen adómentességnek. Ezekre a kérdésekre várom a válaszokat. Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage