SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azért ülünk itt és azért tárgyaljuk az előttünk lévő törvényjavaslatot, s holnap is, illetve a későbbiekben is további törvényjavaslatokat, amelyeket sürgősséggel nyújtott be a kormány, mert bajban van az Orbán-kormány. Nem kicsit, nagyon  mondanám így.

Sorolhatjuk, hogy 12 éven keresztül mi történt ebben az országban. Szétdúlták a demokráciát, lebontották a jogállamot, újságok, rádiók bedarálásával, vagy közvetve állami pénzekből felvásárolták a médiát, és megszüntették a sajtószabadságot. A fideszes káderekkel elfoglalták a bíróságokat, az ügyészségeket, a hatóságokat, a hivatalokat. S mindezt azért, hogy közvetlenül vagy oligarcháikon keresztül közvetve büntetlenül jó sokat lophassanak. Loptak is, olyan mennyiséget, amit fel sem tudunk fogni igazán. Uniós pénzt is loptak és hazai pénzt is loptak, nem voltak válogatósak ebben.

De most, hölgyeim és uraim, eljött az a pillanat, amikor homokszem került ebbe az egyébként remekül kidolgozott bűnszervezeti gépezetbe. Ez a homokszem, az önök szempontjából homokszem egy jó nagy homokszem, az Európai Unió, annak lassan minden szintje, most éppen az Európai Bizottság leginkább. Azt mondja a Bizottság, hogy ha Magyarország nem felel meg bizonyos feltételeknek, alapfeltételeknek, akkor nem kap pénzt. Olyan feltételekről beszélünk, amelyekről beszélni sem kellene igazából, mert alapösszetevője minden demokratikus működésnek, minden demokráciának, de azért mégis említsük meg, a Bizottság is ezt tette.

Demokratikus médiahelyzetnek kéne megfelelnünk, független bíróság és ügyészség kellene hogy működjön ebben az országban, és például, hogy a kormány ne lopja el az emberek pénzét. Értem én, hogy ezek borzasztó kemény feltételek ennek a kormánynak, értem, hogy nehéz ezeknek megfelelnie az Orbán-kormánynak, de most ilyen kormányunk van; lesz majd máshogy is. Mit tehet azonban most ez a kormány? Mit tesz? Azt teszi, hogy pártatlanná teszi, mondjuk a közmédiát, és ennek érdekében határoz bizonyos lépéseket? Lebontja például a több mint ötszáz sajtótermékből álló, különböző nyomtatott és online termékeket magába foglaló Mészáros-féle médiabirodalmat? Vagy politikai helyett szakmai vezetője lesz akár az ügyészségnek, akár a Kúriának? Nem. Nem ezt teszi a tisztelt kormány, hanem el akarja játszani a Bizottságnak a jófiút, hogy közben továbbra is rosszfiú maradhasson. Ezért benyújt olyan kamu törvényjavaslatokat, mint amilyen most itt van előttünk, és mint amit még fogunk tárgyalni ezen Ház falai között a következő napokban.

Joggal mondom azt, hogy ezek kamu törvényjavaslatok, merthogy ez mindenre alkalmas, csak arra nem, hogy az ország újra demokratikus legyen. Ez a javaslat eljátssza azt, hogy mostantól több lehetősége lesz az állampolgároknak a korrupció elleni büntetőeljárások indítására, de tudjuk, látjuk, benne van a javaslatban, hogy valójában a Polt Péter vezette ügyészségnek továbbra is lehetősége lesz arra, hogy az ilyen típusú kezdeményezéseket megakassza.

(15.10)

Ráadásul a múlt héten a Törvényalkotási Bizottságban benyújtott módosítóban, amelyre az előbb is hivatkoztak a tisztelt fideszes képviselőtársak és a kormány képviselője, még tovább puhították ezeket az egyébként sem túl kemény javaslatokat, például a korrupciós bűncselekmények közül kivették a hivatali vesztegetést, kikerültek a javaslatból a vagyont érintő kényszerintézkedések is, hogy csak ezt a kettőt említsem.

(Dr. Szűcs Lajos elfoglalja helyét a jegyzői székben.)

Összességében tehát ez a javaslat, amely itt van előttünk, még az eredeti javaslathoz képest is puhább, még ahhoz képest is nehezebb lesz elindítani ezt a bizonyos eljárást, viszont könnyebb lesz megszüntetni a végén. A DK ezt nem fogja megszavazni. Mi nem a jogállam látszatát vagy a független igazságszolgáltatás látszatát, vagy a korrupció elleni harc látszatát szeretnénk ebben az országban, hanem valódi független igazságszolgáltatást, valódi jogállamot és valós harcot a korrupció ellen; ezt a kormány nem akarja, persze, hogy nem akarja, érdekeivel szemben áll.

A DK  elősegítendő a jó irányba tett jó lépéseket  már benyújtotta azt a törvénycsomagot a múlt héten, amely a jó irányba visz, abba az irányba, amit egyébként a Bizottság is elvárna Magyarországtól. Javaslom a tisztelt fideszes képviselőtársaimnak, használják ezt a törvénycsomagot, netalántán támogassák, és fogadjuk el itt, a Ház falai között. Ennek első lépése az, hogy az Európai Ügyészséghez kell csatlakoznunk. A DK az elsők között mondta ezt, és azóta is kitartunk emellett, javaslom a kormánynak megfontolni ugyanezt.

A kormány javaslata összességében tehát csak azt a célt szolgálja, hogy Brüsszelnek azt nyújthassa, amit Brüsszel kér, eljátszhassa azt, hogy a kormány megtesz mindent, amit Brüsszel elvár ettől az országtól, és mindezt csak azért, hogy megérkezzenek az uniós pénzek ebbe az országba, hogy azt a Fidesz változatlan formában, változatlan mechanizmussal továbbra is ellophassa. Erre a DK válasza nem tud más lenni, mint hogy nem, nem, nem. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage