DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselők! Szeptember 18-án lezárult egy több hónapos, nehéz, ám rendkívül konstruktív egyeztetési folyamat a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A Bizottság megállapította, hogy a kormány által benyújtott 17 intézkedési javaslat megfelelően fogja orvosolni azokat az aggályokat, amelyek miatt a kondicionalitási eljárást megindították.

A kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat, és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe. Egyrészt Magyarországnak és a magyar embereknek hozzá kell jutniuk az őket megillető forrásokhoz, másrészt pedig nem engedünk azokból a sarokpontokból, és nem kötünk elvtelen kompromisszumot azokban a kérdésekben, amelyekről a magyar emberek az áprilisi választáson és népszavazáson, illetve a korábbi nemzeti konzultációk során már határozottan állást foglaltak. A magyar kormány továbbra is megvédi a gyermekeket, elutasítja az illegális migrációt, és ellenáll minden olyan meggondolatlan és észszerűtlen szankciós politikának, ami leginkább Európát sújtja, és nem azt, aki ellen a szankciókat kivetették.

A most elhangzott vitában a Demokratikus Koalíció részéről Sebián-Petrovszki László három nemet mondott a javaslatra, Vajda Zoltán, az MSZP képviselője blöffnek nevezte a javaslatot. Tisztelt Ház! A baloldal korábbi ígérete ellenére nem támogatja a Bizottság és Magyarország közötti megállapodást, és továbbra is azért dolgozik, hogy ne kapjuk meg az uniós forrásokat. (Sebián-Petrovszki László: Ne lopjatok!) Az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok, azok járnak Magyarországnak, járnak a magyar embereknek, ugyanakkor 12 éve folyamatosan az a baloldal törekvése, hogy hogyan lehet olyan döntéseket előkészíteni az Unióban, hogy a magyar fejlesztési források csökkenjenek, vagy egyáltalán ne lehessen hozzájuk férni.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ellenzéki Képviselők! Azt kérem, hogy amikor szavaznak erről az előterjesztésről, ezekről a törvényekről, akkor arra gondoljanak, hogy nem a kormánynak tesznek szívességet, hanem a hazájuknak tesznek szívességet. Kérem, e szerint cselekedjenek! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage