DUDÁS RÓBERT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! A víziközmű-hálózat az a rendszer, amely mindannyiunk számára az egyik legalapvetőbb szükségletet, a vizet biztosítja. Arra, amit az elmúlt hetekben-hónapokban önök a víziközmű-szolgáltatásokkal kapcsolatban tettek, volt már a történelmünkben példa, úgy hívták, hogy téeszesítés. Ingyen és bérmentve vették állami tulajdonba szinte minden önkormányzattól. Küldtek az önkormányzatoknak egy levelet, mely tartalmazott egy visszautasíthatatlan ajánlatot, ami egyébként egy biankó csekk is a jövőre nézve.

Azért mondom, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot tettek, mert ezek a szolgáltatók az elmúlt tíz év szisztematikusan őket tönkretevő politikájának köszönhetően eladósodtak, és a települések vezetői kénytelenek voltak dönteni, hogy a jövőben is biztosítani kívánják a polgáraiknak az ivóvíz- és a csatornaszolgáltatást, tehát inkább átadják, vagy pedig a nagyobb megyei jogú városokat és a fővárost leszámítva, akik tudják a jövőben is önállóan biztosítani ezt a rendszert, a többiek számára ez kétségeket vetett fel, így inkább átadták az államnak. Tehát hogy el vannake adósodva? Igen. Köszönhető ez, mint említettem, az elmúlt tíz év kormányzati politikájának, hiszen a fejlesztések hiánya vezetett ide, a források hiánya, a források megvonása, a közműadó kivetése, amely 2012 óta, az elmúlt tíz évben folyamatosan növelte a terheiket, ugyanakkor semmiféle kompenzációt nem kaptak sem az önkormányzatok, sem pedig ezek a szolgáltatók. Nekem másfél évvel ezelőtt volt egy törvényjavaslatom arra vonatkozóan, hogyan tudnánk ezeket a terheket csökkenteni. Ezt önök leszavazták.

De hogy miért is mondom azt, hogy ez biankó csekk? Azért, mert nem tartalmaz garanciákat. Nem tartalmaz garanciákat arra vonatkozóan, hogy a központosításnak, államosításnak köszönhetően leszneke létszámleépítések, hiszen egy központosításból akár ez is következhet, adnake el tulajdonokat, irodákat, földeket, s a többi részben vagy egészben, tervezike, hogy magánkézbe vagy koncesszióba adják ezeket a víziközmű-szolgáltatókat, valamint tervezie a kormány azt, amit az árammal és a gázzal már megtett, nevezetesen azt, hogy bizonyos korlátig államilag meghatározott, csökkentett ár van, majd azt követően pedig elszabadulhatnak az árak.

(16.10)

És hogy ez mely önkormányzatokat érinti? Minden önkormányzatot. Mivel minden önkormányzatot, így minden magyar polgárt is. Államtitkár asszony, ez nem pártpolitika, ez sokkal inkább nemzetstratégiai kérdés. Ezért is kérdezem öntől azt tisztelettel, hogy tude ön, önön keresztül a kormány garanciát adni arra, hogy a víz és minden, ami hozzá köthető, az nem lesz eladó, nem lesz magánkézbe adva, nem lesz koncesszióba adva, mert a víz nem lehet eladó. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage