DR. ORBÁN BALÁZS, a miniszterelnök politikai igazgatója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Bizonyára ön is tudja, hogy mi az oka az energiaár-emelkedésnek, ami szerte Európában az összes uniós tagállamot és az Unión kívüli összes európai országot is sújtja.

Az okok között az első két helyen kell említeni egyrészt az orosz-ukrán háborút, másrészt pedig az erre adott, elhibázott brüsszeli szankciós politikát mint választ. Amikor Brüsszel azt a döntést hozza, hogy az energia tekintetében is ki kívánja terjeszteni a szankciókat, bizonyos területeken pedig nem zárkózik el a továbbiakban a szankciók energetika területére történő kizárásától, ezzel lökte el egy olyan tartományba az árakat, e tekintetben nincs egyet nem értés közöttünk , amit korábban soha senki nem látott.

Tehát amikor Brüsszel az energiapolitikát is be kívánja vonni a szankciós politikába, akkor történik meg az a helyzet, amit ön is felhozott, és amellyel minden európai ország küzd, hogy mind a lakosság, mind a vállalati, mind az állami, mind az önkormányzati szektor soha nem látott áron tud hozzájutni az energiahordozókhoz, legyen az akár gáz, akár villamos energia, akár más energiahordozó is.

Ezért azt gondolom, hogy az első és legfontosabb feladatunk az lenne, hogy mi itt, a magyar Országházban egyetértsünk abban, hogy a szankciós politikákat az energia területéről vissza kell vonni, és azokon a területeken, ahol eddig energetikai szankciókat fogadott el Brüsszel, ott pedig vissza kell lépni.

Sajnálatos módon hallom azt önöktől, a baloldali pártok képviselőitől, hogy önök mind a mai napig támogatják az energetikai szankciókat és az energetikai szankciók további kiterjesztését. Ha ebben egyet tudnánk érteni, akkor azt lehetne mondani, hogy önökre is számíthatnának az önkormányzatok. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Így sajnos ezt nem lehet elmondani. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage