HAJNAL MIKLÓS (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Pont ugyanott fogom folytatni, ahol Harangozó képviselőtársam abbahagyta, abban bízva, hogy esetleg Orbán Balázs politikai igazgatónál eggyel konkrétabb válaszokat kapunk Rétvári államtitkártól  meglátjuk.

Az egyre súlyosbodó gazdasági és egyébként energiaválság nemcsak a magyar embereket, hanem az önkormányzatainkat is sújtja. A több mint tízszeresére nőtt gáz- és áramszámlákat a korábbi években egyébként kormányzati elvonásokkal is sújtott önkormányzatok önerőből nyilvánvalóan nem tudják kigazdálkodni.

Ezek az önkormányzatok működtetik  ahogy az már elhangzott  az alapvető közszolgáltatásokat, a közvilágítást, a hulladékszállítást, a távfűtést, a helyi közösségi közlekedést is. De az önkormányzatok tartják fenn az óvodákat, bölcsődéket, a szociális ellátórendszernek a legfontosabb létesítményeit, az idősgondozó intézményeinket, a szociális bérlakásokat, és egyébként ők biztosítják a közétkeztetést is. Szóval, viszonylag fontosak az önkormányzatok, remélem, hogy ezt önök is így gondolják.

Kérdezem tehát az államtitkár urat: hallhatnake végre konkrétumokat a téli fűtési szezon beállta előtt a bajba jutott önkormányzatok? A második kérdésem: milyen rendszerszintű támogatást fog nyújtani a kormány a bajba jutott önkormányzatoknak? És itt a rendszerszintű támogatáson van a hangsúly. És a harmadik kérdésem: mi a biztosíték arra, hogy az önkormányzatok támogatása nem lesz pártpolitikai csaták áldozata? Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage