DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Válságok korába léptünk, a válságok korában élünk, és ennek megfelelően kellene cselekednie a kormánynak. Szembe kell néznünk az éghajlatváltozás következményeivel, amelynek brutális hatásai vannak Magyarországra, ezt jól tudjuk, és meg kell küzdenünk egy energiaválsággal, amely a kormány politikája miatt igen erőteljesen kiszolgáltatott helyzetben találta az országot. De szembe kell néznünk, államtitkár úr, egy súlyos vízválsággal, amely önmagában még az energiaválságnál is lényegesen nagyobb kihívás, még akkor is, ha éppen most ezekben a hetekben erről kevesebbet beszélünk.

(18.00)

Figyeljük miniszterelnök úrnak a nagy ívű, a politikai jövőről szóló beszédeit, és általában nem beszél arról, hogy egyre hosszabb és egyre súlyosabb aszályos időszakokkal kell szembenéznünk. És nem szól arról a miniszterelnök úr, hogy a vízgazdálkodásunk nem alkalmas, hogy ezt a helyzetet kezelje, és nincsen megfelelő tájhasználat. Nem szokott beszélni a miniszterelnök úr a vízbázisok védelméről, a felszíni vizekre leselkedő veszélyekről. A kormánynak egy szava sincs ahhoz, hogy ma Magyarországról több víz folyik ki, mint amennyi beérkezik. Ugye, 6 köbkilométernyi a veszteség évente, ami gyakorlatilag három balatonnyi vízmennyiséget jelent. Tehát jelenleg is Magyarország lecsapolása folyik az elhibázott vízgazdálkodásunk miatt, és ezt tétlenül nézi ez a kormány is, egyébként tétlenül nézték az előző balliberális kormányok is.

Áder János ugyanakkor nemrég olyan nyilatkozatot tett, hogy szemünk láttára bontakozik ki a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz drámája. Ugyanakkor ebben a drámában felelőssége van ennek a kormánynak, felelőssége van az elődeinek is. Az egyértelmű, hogy ez a vízgazdálkodás, amit most tapasztalunk, tehát a vizek minél gyorsabb levezetését célzó vízgazdálkodás az ország kiszáradását eredményezi, és itt gyakorlatilag alapvető szemléletváltásra van szükség, vízmegtartó vízgazdálkodásra van szükség, és ennek megfelelő tájhasználatra van szükség.

Felkészülte a kormány, hogy ezt a változtatást végrehajtsa? Felkészülte a kormány, hogy egyébként azt a stratégiát végrehajtsa, amit 2012-ben Ángyán professzor is letett az asztalra vidékstratégiájában? Ott is leírta, hogy milyen módon kell a vízgazdálkodást megváltoztatni, és megtartani a talajban gyakorlatilag a vizet. Remélem, hogy kapunk egy biztató, előremutató választ államtitkár úrtól.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage