FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A kedvenc témámat vetette fel, mivel szakmám öntözés- és meliorációs mérnökként, úgyhogy a legjobb helyre tette ezt a kérdést, és nagyon örülök annak, hogy tudok válaszolni. Csak az a baj, hogy az idő rendkívül kevés, de szeretném megnyugtatni. Magyarország Kormánya tökéletesen tisztában van azzal, hogy milyen klimatikus változások vannak, mit jelentett ez a több mint egy évszázada nem tapasztalt aszály Magyarországon, és nem csak ez világította rá a figyelmet arra, hogy az elmúlt évek, évtizedek vízgazdálkodásával mennyi problémánk van.

A vízgazdálkodás önmagában a legfontosabb, és annak egy részterülete az öntözéses gazdálkodás, ami a helyi klimatikus viszonyokban is segítségünkre tud lenni. Természetesen erre várhatóan  nem akarom elkiabálni, tisztelt képviselő úr, de remélhetőleg még most, az őszi időszakban  egy olyan kormányhatározat fog születni, ami pont a vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás szoros egybefüggését és módszertanát fogja megteremteni.

Én azt gondolom, hogy ez a program nem egy évre, nem kettőre, hanem az elkövetkezendő évtizedekre és annak hatásaira fog szólni, de itt mint szakmai kérdést felvetőnek meg kell jegyeznem, hogy a vízgazdálkodás természetesen újragondolásra kerül. Az öntözéses gazdálkodásban pedig elgondolkodtató az, hogy ma Magyarországon mintegy 110 ezer hektáron volt öntözés, holott az 1970-es években 350-370 ezer hektáron volt, és az a kárpótlási törvény, az a rendszerváltozás utáni időszak gyakorlatilag ezt az egész struktúrát úgymond megborította. Ezt most nekünk helyre kell állítani nemcsak víztározókkal, nemcsak csatornahálózattal, hanem újra kell gondolni, újra kell gondoltatni a gazdálkodókkal a helyes vízgazdálkodást és öntözést. Majd folytatom, köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage