DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kérem, engedjék meg, hogy röviden bemutassam a törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslatban foglalt fontosabb változásokat.

A törvényjavaslat címe a törvényjavaslat benyújtási állapotához képest megváltozott, így a törvényjavaslat a következő címet viseli: „Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosításáról”.

Fontos kiemelni, hogy a törvényjavaslat által módosítandó törvények köre szélesedett, így módosításra kerül az Országgyűlésről szóló törvény, a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvény, a kormányzati igazgatásról szóló törvény, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény is. A módosítandó törvények kiterjesztésére azért került sor, hogy az egyes jogállási törvények szabályozásai összhangba kerüljenek a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályaival.

Hangsúlyozandó, hogy a törvényjavaslat rögzíti, hogy az érintett összeférhetetlenségi szabályok alkalmazásakor az összeférhetetlenséget mindig egyedileg kell vizsgálni, a konkrét alapítványi cselekvés, döntéshozatal vagy tevékenység tükrében. Minden esetben a mérlegelés fókuszában az kell álljon, hogy a mérlegelés eredményeként a befolyásmentes döntéshozatal biztosított legyen. Gyakorlati oldalról ez annyit jelent, hogy ha az érintett észleli, hogy az a tevékenység, amit ellát, vagy az a döntés, amiben részt kell vennie, felvetheti az összeférhetetlenségi okok bármelyikét, akkor összeférhetetlenséget kell bejelentenie, és nem vehet részt a döntéshozatalban, vagy nem végezheti az adott tevékenységeket.

Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy az érintett személy objektivitását alappal meg nem kérdőjelezhető ok nem szolgálhat alapul az összeférhetetlenség fennállására. Ebből is következően az összeférhetetlenséget minden döntési javaslat esetén az érintetteknek egyedileg kell vizsgálnia.

Köszönöm szépen a figyelmüket, és kérem, hogy támogassák az összegző módosító javaslatot és a törvényjavaslat elfogadását.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage