DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Néhány kérdést szeretnék feltenni. Amikor ezek a vagyonkezelő alapítványok megszülettek, amikor az ezzel kapcsolatos törvényeket elfogadta az önök frakciója, akkor rengetegszer felhívtam a figyelmet arra, hogy ez milyen elképesztő helyzetet jelent Magyarországon. Ha csak a felsőoktatás kiszervezéséről beszélünk: az állami egyetemeket önök gyakorlatilag kiszervezték magánalapítványokba, és az alapítványok kuratóriumaiba olyan politikusokat tettek nagy számban, akik nemcsak hogy kötődnek önökhöz, hanem konkrét politikai vagy kormányzati tisztséget viselnek. Tehát vannak itt miniszterek, országgyűlési képviselők, van itt polgármester, bocsánat, alpolgármester.

Én 28 olyan fideszes politikust számoltam össze, akinek vagy jelenleg van vagy volt formális politikai vagy kormányzati tisztsége. Ezt a kiszervezést ráadásul úgy hajtották végre, hogy ezeket az állami egyetemeket úgy adták oda az alapítványoknak, hogy az alapítói jogot is átadták, tehát a későbbiekben ezek a kuratóriumok maguk dönthetnek a saját tagjaik pótlásáról is.

(18.40)

Ezek a kurátori tisztségek soha nem szűnnek meg. Úgy tudom, hogy 80 éves koráig töltheti be egy-egy kurátor a kuratóriumi tisztséget, és ők maguk választják meg az utódlást, tehát gyakorlatilag ezeket az állami vagyontárgyat képező egyetemeket önök fideszes politikusok által vezetett alapítványok kezébe adták, az önök szándékai szerint visszavonhatatlanul.

Most ehhez képest önök behoznak, miután ezt kifogásolja az Európai Bizottság, egy olyan javaslatot, amely még tüneti kezelésnek is igen nehezen képzelhető el, hiszen itt arról szól a fáma, arról szól az önök javaslata, és egyébként erről beszélt Navracsics Tibor miniszter úr is, hogy nem kell ezeknek a politikusoknak lemondani a kurátori tisztségükről, ők ott maradhatnak az egyetem egyébként mindenható és sorsára döntést hozni képes testületekben akkor is, ha ők miniszterek, országgyűlési képviselők s a többi, csak valamiféle ilyen fura eljárással jelezniük kell, ha éppen  nem tudom, milyen  összeférhetetlen helyzetbe kerülnek. Én azt gondolom, hogy ez elfogadhatatlan, és azt gondolom, hogy ez messze-messze nem elegendő ahhoz, hogy az aggályokat az önök kiszervezési gyakorlata kapcsán megnyugtatóan kezelni lehessen.

Itt gyakorlatilag több ezer milliárdos közvagyont szerveztek ki. Kiszervezték a legnagyobb vidéki tudományegyetemeket, olyan egyetemeket, amelyeknek adott esetben 20 ezer hallgatója van, több ezer munkavállalója, olyan egyetemeket szerveztek ki, mint a Pécsi Tudományegyetemet, amelynek önmagában a költségvetése nagyobb, mint Pécs város önkormányzatának a költségvetése. Tehát hatalmas szellemi értéket, hatalmas kulturális értéket képviselnek ezek az egyetemek. Ezek a nagy vidéki egyetemek meghatározzák nemcsak az adott városnak, hanem az adott megyének és a térségnek, a régiónak a fejlődését, fejlesztéspolitikáját, foglalkoztatáspolitikáját, és önök ezeket az egyetemeket végleg, egy döntéssel gyakorlatilag fideszes politikai irányítás alá helyezték.

Önök sokszor elmondták, hogy az a céljuk ezzel az egyetemi modellváltással, hogy az államtól, a kormánytól függetlenítsék az egyetemeket; hát, ezt önök megtették, csak éppen a Fidesztől nem. Tehát önök az államtól az állami egyetemeket áthelyezték fideszes politikusok által irányított alapítványok kezébe oly módon, hogy ciklusokkal később, mondjuk, amikor nem a Fidesz kormányoz, akkor is ezek a politikusok fognak ezekről a rendkívül fontos intézményekről dönteni a legfontosabb kérdések tekintetében.

Annak érdekében, hogy egyáltalán értelmezhető legyen ez a vita, értelmezhető legyen ez a törvénymódosítás, módosító javaslatokat javasoltam annak érdekében, hogy tegyük egyértelművé, hogy ha már megtörtént ez a kiszervezés, amivel egy percig sem értettünk egyet, akkor ezek a különböző meghatározott pozíciót, kormányzati politikai pozíciót betöltő személyek ne lehessenek a kuratóriumok tagjai.

Azt szeretném kérdezni tisztelt államtitkár úrtól, hogy támogatjae a kormány ezeket a módosító javaslatokat, támogatjae a kormány, hogy ha már megtörtént ez a kiszervezés, akkor ne csak ilyen látszatintézkedések történjenek az összeférhetetlenség terén, hanem valóban tegyenek lépéseket, hogy az összeférhetetlenséget érvényesíteni lehessen, pontosabban, ki lehessen zárni, hogy ilyen egyértelmű politikai kötődésű emberek ne foglalhassanak helyet ilyen fontos intézményeket fenntartó alapítványok kurátorai között. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage