DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító javaslat, bár főként nyelvhelyességi, technikai jellegű pontosításokat tartalmaz, a következő részletszabályokkal egészíti ki a javaslatot, amit röviden a következők szerint szeretnék összefoglalni.

1. Az integritáshatóság működésével összefüggésben a következő főbb változások szerepelnek a módosító javaslatban. Az Európai Bizottság ajánlásainak való teljes körű megfelelés érdekében a törvényjavaslat több helyen kiutal más magyar jogszabályokra, ahol a hatóság feladatot fog kapni. Mivel a hatóság hatósági nyilvántartást fog vezetni a közbeszerzési eljárásokból kizárt gazdasági szereplőkről, a módosító javaslat több ponton módosítja a nyilvántartás előállításával összefüggő szabályokat, pontosítja, hogy mely más nyilvántartásokból és milyen adatokat vesz át a hatóság a nyilvántartás-vezetési feladataival összefüggésben.

2. A hatóság szervezetével összefüggésben a következő főbb változások szerepelnek a módosító javaslatban. A hatóság elnöke és elnökhelyettese pályázat útján tölti be a pozíciót. A pályázat akkor érvényes, ha arra legalább a betöltendő pozíciók kétszeresének megfelelő számú személy jelentkezik. Érvénytelen pályázat esetén a pályázatot ismételten ki kell írni. Az ismételten kiírt pályázat a benyújtott törvényjavaslat szerint a jelentkezők számától függetlenül érvényes lett volna, de az Európai Bizottság ajánlásainak való teljes körű megfelelés érdekében a módosítás szerint az első pályázattal azonos érvényességi szabályok lesznek irányadók. A hatóság elnöke és elnökhelyettese vagyonnyilatkozatát, összeférhetetlenségét az alkalmassági bizottságnak éves gyakorisággal kell ellenőriznie a módosító javaslat szerint. A benyújtott javaslat ezen időközt nem tartalmazta.

3. Az alkalmassági bizottsággal összefüggésben pedig a következő főbb változások szerepelnek a módosító javaslatban. Az alkalmassági bizottság tekintetében jelentősebb változás, hogy a tagok napidíjban fognak részesülni az Európai Unió technikai segítségnyújtás esetében irányadó ráta szerint az európai támogatásokat auditáló szervtől, továbbá összeférhetetlenségi nyilatkozat megtételére lesznek kötelesek.

4. Garanciális új rendelkezésként jelenik meg, hogy a korrupcióellenes munkacsoportot 2022. de-cember 1-jéig kell megalakítani.

5. A sarkalatossági záradék elhagyásra kerül.

6. A javaslat egészében újraszabályozza a közbeszerzésekről szóló törvény 25. §-a szerinti összeférhetetlenségi szabályokat az Európai Unió jogával való jobb összhang megteremtése érdekében.

Tisztelt Ház! Ezek a legfontosabb változások a benyújtott törvényjavaslathoz képest, amely az összegző módosító javaslat elfogadása esetén beépül a törvényjavaslatba. Ezért tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy az összegző módosító javaslatot támogassa, és végezetül az előterjesztést, a törvényt szíveskedjenek megszavazni. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage