DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Egy kormánynak egyszerre több célt kell követnie és figyelembe vennie: egyszerre kell emelnünk a béreket, megvédeni a nyugdíjakat, a lehető legalacsonyabb szinten tartani az adókat, megtartani a munkahelyeket és gyarapítani az állami vagyont.

Ha jól értem, önök feljelentenék az országot amiatt (Rétvári Bence: Így van! Ezért is!), mert született egy döntés, amely a magyar állami tulajdon nagyságát bővíti egyébként egy olyan szektorban, ahol eddig csak külföldi cégek rúgtak labdába  ha jól értem, amit mond. Egy dolog eszembe jutott: ugyanilyen feljelentés született akkor, amikor a kormány arról döntött, hogy a külföldi tulajdonban lévő gáztárolókat visszavásárolja; ugyanilyen feljelentés született. (Soltész Miklós: Így van!) Ha ezt a politikát folytatnánk, akkor nem lennének magyar tulajdonban gáztárolók Magyarországon, akkor most nem mondhatnánk el, hogy az uniós élmezőnyben vagyunk a gáztárolók feltöltöttségét tekintve. Ha magukon múlt volna, ha magukon múlna most, akkor a magyar iparnak még a maradéka sem maradt volna hazai tulajdonban. Ez az önök politikája. (Többen a kormánypártok soraiból: Így van!)

Azzal egyébként, hogy meghirdették az árnyékkormányukat, segítik a tisztánlátást, mert mindenki világosan láthatja az ilyen típusú különbségeket a kormány politikája, illetve az önök politikája között. Ha jól értjük, akkor ön lenne az árnyék gazdasági miniszter. (Derültség a kormánypárti sorokban.) Nem tudom, vane olyan, hogy árnyékinterpelláció, tudomásom szerint sajnos nincs, de lenne egypár kérdésem.

Tehát tisztelt Árnyékminiszter Úr! Tudjuk azt, hogy ön nem támogatta a minimálbér-emelést, azt mondta, hogy ez nem vállalható. De miért nem? Azon a szinten kellene lennünk, mint akkor, amikor megkezdtük a kormányzást, 74 ezer forinton? Tudjuk azt is, hogy elkótyavetyélt intézkedésnek nevezte az idei kormánydöntéseket, például az szja-visszatérítést, a rendvédelmisek fegyverpénzét. A rendvédelmi dolgozóknak megmondták már, hogy nem akarják elismerni a munkájukat ilyen pluszjuttatással?

Azt is tudjuk, hogy ostoba és kártékony dolognak tartja ön, hogy a kormány nem támogatja a globális minimumadót, aminek egyértelmű következménye egy adóemelés lenne, és az, hogy Magyarország elveszítené az adózás terén fennálló versenyképességi előnyét. Ezt akarják? Említette az energiaárakat, de könyörgöm, árnyékminiszter úr, ön szerint félmilliós jövedelem esetében felesleges kedvezményes áron adni az energiát, azaz ön az átlagjövedelemmel rendelkező családoknak már nem biztosítana kedvezményes tarifát; és ezt nem sok-sok évvel ezelőtt mondta, hanem pár hónappal ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy az átlagfizetéssel rendelkező magyar családok havi átlag 181 ezer forintos támogatását ön megvonná.

Nem járnának jobban az autót használó családok sem. Ön lépcsőzetesen ki akarja vezetni a benzinárstopot, és ha az időbeli ütemezést nézzük, ön már a nyár végéig megtette volna. Azzal érvelt másutt az árstopokkal kapcsolatban, hogy a terheken osztozni kell, és bízni kell abban, hogy minél hamarabb megszűnnek az árstopjellegű intézkedések. Na, itt van a gazdaságpolitikai kutyus elásva, mert ön és a szövetségesei a magyar családok vállára is raknák a terheket. Mi meg úgy vagyunk vele, hogy a családok támogatása, a vállalkozások támogatása és a munkahelyek védelme egy ilyen rendkívüli időszakban is fontos, egy ilyen rendkívüli időszakban igazán fontos.

Az árnyékkormány tehát új a baloldalon, de a politika a régi: megszorítások, adóemelések, elszabadított energiaárak. 2010 előtt láthattuk, hogy ez nem a gazdasági kilábalás receptje, hanem a gazdasági pangásé. Nem tűnik vonzó lehetőségnek, úgyhogy arra kérem tisztelettel önöket, hogy ezt a politikát hagyják az árnyékban, és ne hozzák ki a fényre. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage