DR. NAVRACSICS TIBOR területfejlesztési miniszter: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban így van, ahogyan Ovádi képviselőtársam mondta: alig több mint száz nap múlva, január 21-én elkezdődik a Veszprém Európa kulturális fővárosa kulturális évad. Ez a dátum számunkra különösen fontos, hiszen nemcsak a magyar kultúra napjának előestéjéről van szó, hanem egyúttal a Himnusz 200. születésnapjának előestéjéről is, amely tökéletesen példázza azt, ami számunkra a magyar kultúra: magyar és európai, európai és magyar, kijelöli a magyarság helyét Európában, és kijelöli Európa helyét a magyarság szívében.

(9.30)

Éppen ezért nem is lehet szebb kezdetet találni a kulturális évadra, mint január 21-én este, amikor reméljük, hogy nem lesz annyira rossz idő, hogy ne tudnánk ünnepelni szabadtéren is, hiszen egy olyan programsorozat veszi kezdetét, amely közel 200 ezer ember számára nyújt majd mindennapi élményt Keszthelytől Várpalotáig, Marcalitól Bakonybélig, hiszen Veszprém, amikor a pályázatát benyújtotta, arra is ügyelt, hogy ne egyedüli városként, hanem az őt körülölelő térségként pályázzon és bevonja ezeket a településeket, több mint száz települést a programsorozatba. Ennek köszönhetően abban bízunk, hogy 2023 nemcsak a város szorosabb értelemben vett rendezvénysorozata és ünnepségsorozata lesz, hanem egyben a Bakony-Balaton térségé is.

Veszprém ugyanis komolyan gondolja azt, hogy a küldetés felelősséggel is jár. Hogyha valaki kiérdemli azt a címet, hogy Európa kulturális fővárosa legyen, akkor a többi település számára is tegye lehetővé azt, hogy részesülve ebben az élményben, megmutathassa magát Magyarországnak, a magyar turistáknak, de megmutassa Európának is. Hiszen számosan, akik ott élünk ebben a térségben, pontosan tudjuk, hogy a Bakony-Balaton térség szépségében, az ott élő emberek műveltségében, a táj szofisztikáltságában, a gasztronómiai élményekben bőven fel tudja venni a versenyt néhány, sokkal ismertebb nyugat-európai régióval. Most rajtunk a sor, hogy megmutassuk, hogy ez a térség méltó versenytársa számos turisztikai desztinációnak Nyugat-Európában.

Ugyanakkor arra is figyelni kívánunk, hogy mindez ne csak kitárulkozás legyen Európa felé, hanem egy kicsit a saját közösségeink megerősítésére is fordíthassunk figyelmet. Ennek következtében a programsorozat számos eleme éppen a kis közösségeket fogja támogatni; azokat a helyi rendezvényeket, amelyekre adott esetben több évszázada már sokszor a külvilág fel sem figyel, de ott vannak, és meghatározzák a hétköznapokat, az ünnepnapokat és az ott élő emberek odatartozását, kötődését az adott településhez vagy éppen az adott tájegységhez.

Ebből adódóan azzal számolunk, hogy 2023-ban a nagyrendezvények mellett mindennap történjen valami olyan apróság a térség valamely településén, amely egyrészt az ott élőket újra és újra meggyőzi arról, hogy jó ott élni, másrészt pedig az odalátogatók számára is elegendő bizonyítékot szolgáltat arra, hogy valóban Európa, Magyarország, a Dunántúl egyik legszebb, legvonzóbb térségébe jöttek látogatni, és az ottani közösségek pedig a legnyitottabb, legszimpatikusabb közösségek.

Az „Európa kulturális fővárosa” programsorozatnak ugyanakkor nemcsak az a célja, hogy a kultúra mint a szabadidő egyik igényes eltöltésének formája jelenjen meg számunkra. A veszprémiek hisznek abban, hogy a kultúra egyben munkahelyteremtő, a gazdasági növekedést beindító tényező is lehet. A kreatíviparra, a gasztronómiára, az ott élők kézművesipari hagyományaira támaszkodva, a táj szépségét kiaknázva, az ottani közösségek erősségét felhasználva olyan gazdasági modellt kíván felépíteni ez a térség, amely Magyarország és Európa számára sem ismeretlen, hiszen tudunk Észak-Olaszországból, Dél-Franciaországból, akár Németországból is említeni olyan térségeket, amelyek éppen a kreatíviparra, éppen a kultúrára építik a saját gazdasági modelljüket.

Veszprém és a Bakony-Balaton térség most erre tesz kísérletet. És azt, hogy ezt meg tudjuk próbálni, hogy ehhez az országos politika párthovatartozásra való tekintet nélkül támogatást tud nyújtani, azt hiszem, ez a legnagyobb elismerés a város polgármesterének és a térség országgyűlési képviselőjének. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage