SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! A tegnapi napon a Demokratikus Koalíció volt az egyedüli, amelyik nemmel szavazott a Fidesz, illetve a kormány korrupciót támogató törvényjavaslatára, így fogunk eljárni ennek a törvényjavaslatnak a későbbi szavazásaiban is. Tehát az álláspontomat ismerik, azt hiszem, nem nagyon kell részleteznem, tényleg csak dióhéjban foglalom össze.

Pontosan tudjuk azt ezekből a törvényjavaslatokból, ebből a korrupciót támogató törvénycsomagból, hogy önök nem akarnak valódi jogállamot, nem akarnak valódi független igazságszolgáltatást, ügyészséget, bíróságot, és nem gondolják komolyan a korrupció elleni harcot sem. Önök csak az uniós pénzt akarják valahogy kiénekelni Brüsszel szájából, hogy aztán azt pontosan ugyanolyan rendszerben ellopják, mint ahogy az elmúlt 12 évben tették. Ezért hívjuk ezt korrupciót támogató javaslatcsomagnak, ezért beszélünk arról, hogy semmi változást nem hoz ez a mi életünkbe, pontosan ugyanúgy ellopnák ezt a pénzt, mint az elmúlt 12 évben tették, tehát mi, DK-sok ezért szavazunk nemmel.

Ámde most azért vagyunk itt, mert van egy olyan fordulat ebben a történetben, ugyanis az, amit ebben az ügyben az Alkotmánybírósággal csinálnak, az Alkotmánybírósághoz fordulással csinálnak, hát, az minden tisztességes demokratából előhozza a színikritikust. Beszéljünk világosan: önök most egy színjátékot játszanak el. Színjátékot adnak elő az Európai Bizottságnak is meg nekünk is. A mű szereplői önök, tisztelt kormánypárti képviselők, a mű forgatókönyvírója és rendezője pedig nem más, mint Orbán Viktor. Ha már színjáték, akkor nézzük meg, hogyan, miből épül föl ez a színjáték!

Prológus. A csúf, gonosz Brüsszel megelégelte, hogy az elmúlt 12 évben minden uniós támogatás az Orbán családhoz és a fideszes oligarchákhoz került, ezért a további kifizetéseket ahhoz az ördögi feltételhez köti, hogy Magyarországon legyen jogállam, és a támogatásokat ne lehessen többé ellopni.

Bevezetés. Orbán Viktor és hű bűntársai ezért többek között egy olyan javaslatot terjesztettek be, ami elvileg lehetővé tenné, hogy Polt Péter fideszes legfőbb ügyész megkerülhető legyen korrupciógyanús bűncselekmények esetén. Bármely magyar állampolgár elvben kikényszerítheti majd a bírósági eljárást ilyen ügyben, Polt Péter pedig többé nem jelent védelmet senkinek. Ezt ígérik önök ebben a javaslatban. De szépen is hangzik ez! Önök ezt a javaslatot meg is szavazták, majd most normakontrollra küldenék az Alkotmánybírósághoz.

Bonyodalom. Az Alkotmánybíróság, mit ad isten, el fogja utasítani ezt a javaslatot, mondván, ez a javaslat alaptörvény-ellenes, méghozzá pontosan az ügyészségi vádmonopólium alapelvébe ütközően. Szegény Orbán Viktor nem emlékezett, hogy az általa elfogadott Alaptörvény szerint csak az ügyészség vádolhat meg bárkit Magyarországon, és a már létező pótmagánvád kapcsán az Alkotmánybíróság már korábban meghúzta azt a határt, hogy ez a vádmonopólium hol húzódik, meddig lehet elmenni. Ez a javaslat azon túlmegy, minő szerencsétlenség!

Befejezés. Orbán Viktor sajnálkozva tárja szét a karját az Európai Bizottság előtt, mert ő bizony mindent megtett. Elfogadta az Európai Bizottság által kért törvényjavaslatot, de sajnos az a fránya független Alkotmánybíróság meg az a gránitszilárdságú Alaptörvény, amelyet köztudottan nem lehet módosítani sem, megköti az ő kezét. Ez az eset is csak egy újabb bizonyítéka lesz a magyar demokrácia és a jogállam tündöklő csillagának  taps, függöny. Brüsszelbe ki lehet küldeni ezt az esetet, Navracsics miniszter úr majd narrálja kint ezt a helyzetet. Nem egy Bertolt Brecht-mű, de azért a célnak megfelel  gondolják önök.

Tisztelt Ház! Szerintem hagyjuk ezt a színjátékot. Beszéljünk nyíltan! Teljesen világos, hogy az önök törvényjavaslata alaptörvény-ellenes. Így lett megírva, pont ez a célja. Az az egész színjátéknak az értelme, hogy ez így játszódjon le. Orbán Viktor elküldi a saját maga által írt és javasolt törvényjavaslatot a saját maga által összerakott Alkotmánybíróságnak, hogy ők hasonlítsák azt össze a saját maga által elfogadott Alaptörvénnyel, és találják meg benne a feltűnő hibát. Még azon sem lepődnék meg, hogyha ezt a hibát aláhúzták volna szövegkiemelővel, hogy találják meg, mi itt a hiba. Természetesen Orbán Viktor az Alaptörvény összehasonlításával gyakorlatilag az Alkotmánybírósággal kaszáltatja el azt a törvényt, amiről tudja, hogy hatalmának végét jelenthetné, ha életbe lépne.

Pedig van itt ám egy sokkal egyszerűbb megoldás: meg lehetne ezt a célt fogalmazni és elérni máshogy. Ha önök valóban azt akarnák, hogy Polt Péter legfőbb ügyész megkerülhető legyen, akkor egy pofonegyszerű megoldást javasolnék önöknek: módosítani kell hozzá az Alaptörvényt. Elvégre eddig 11-szer már megtették, miért ne lehetne 12-edjére, és most valóban valamilyen értelmes okból? Ha önök valóban azt akarták volna, hogy Polt Péter megkerülhető legyen az ilyen eljárásokban, és a korrupció ellen valódi küzdelmet szeretnének, és valóban Orbán Viktor családjától Mészáros Lőrincig egy rakás fideszes bűnöző börtönbe kerüljön, akkor módosíthatták volna az Alaptörvényt, ahogy már megtették 11-szer. Önök ezt nem akarták, ezért azt csinálták, amit most látunk magunk előtt. Értem én az önök érvelését ebben.

Ámde a Demokratikus Koalíció rá akar világítani arra, be akarja bizonyítani önöknek, hogy ez egy színjáték, amit itt látunk. Ezért ezekben a pillanatokban benyújtunk egy alaptörvény-módosítást ezzel kapcsolatban, elkészítettük ugyanis ezt a javaslatot, félre ne értsék, nem azért  még egyszer mondom, nem azért  nyújtjuk ezt be, mert azt szeretnénk, hogy az önök törvényjavaslata átmenjen az Alkotmánybíróságon, hanem pontosan azért, mert be akarjuk azt bizonyítani hogy ez az egész, amit itt csinálunk, valójában egy színjáték ennek a törvényjavaslatnak a kapcsán, az Alkotmánybírósághoz fordulással együtt.

Ezek a törvényjavaslatok, mint többször elmondtuk a tegnapi vitában is, számunkra elfogadhatatlanok, túl puhák, semmilyen módon nem érik el azt a célt, ami kívánatos lenne. Hogy csak egyet mondjak: a korrupció elleni legegyszerűbb küzdelmi megoldás az lenne, ha az Európai Ügyészséghez fordulnánk, és az Európai Ügyészség lenne az, amelyhez csatlakozhatnánk. Önök természetesen ezt nem akarják, értjük, sokkal egyszerűbb létrehozni egy mindenféle, saját kebelükből kiemelkedő korrupcióellenes hatóságot, amelynek az elnökére az önök által megválasztott ÁSZ-elnök tesz javaslatot, és az önök által megválasztott köztársasági elnök nevezi ki. Értjük ám, de pont erre a színjátékra szeretnénk rávilágítani.

Tehát önök két módon viszonyulhatnak ehhez a most benyújtott DK-s alaptörvény-módosításhoz. Vagy megszavazzák, és akkor önök közül, tisztelt uraim, hölgyeim, nagyon sokan hamarosan börtönbe fognak kerülni egész egyszerűen azért, mert működni fog egy olyan eljárás, amely az elmúlt 12 év korrupciós bűncselekményei miatt önökre vár. (Nacsa Lőrinc: Ez micsoda? Mi ez a fenyegetőzés egy bűnözőtől?) Vagy elutasítják ezt a javaslatot, és beismerik, hogy ez az egész Alkotmánybírósághoz fordulásos történet valójában egy színjáték volt, megint csak egy színjáték volt, és csak azt a célt szolgálja, hogy az önök korrupciót támogató törvényjavaslat-csomagja átmenjen, megjöjjön a pénz Brüsszelből, és önök azt ellophassák, ugyanúgy, ahogy az elmúlt 12 évben tették. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Gréczy Zsolt tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage