KÁLMÁN OLGA, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Önöknek itt a kormánypárti oldalon feneketlen az étvágyuk, előszeretettel bánnak sajátként a közpénzzel, az uniós pénzekkel, magyarul: lopnak. De még ez sem elég, önök el akarják lopni az egész hazát. Önöknek semmi nem elég.

Mire kell a veszélyhelyzet, mire kell a rendeleti kormányzás? Hát, a korlátlan hatalomra. A feneketlen hataloméhségüket csillapítják ezzel, na és lehetőséget teremtenek maguknak, hogy menekültválság, vírus vagy háborús helyzet valós léte mögé bújva felszámolják a maradék szabadságot, bebetonozzák a hatalmukat, etessék és tovább gazdagítsák az oligarcháikat, veszteséges távközlési céget vásároljanak, kiüresítsék a sztrájkjogot, ellenzéki önkormányzatokat lehetetlenítsenek el. És mindezt megfejelik azzal, hogy milliárdokból dübörögtetik a propagandagépezetet, hogy hazugságokkal magyarázzák az ország szétrablását, és hogy tovább mérgezzék a társadalom lelkét.

Pénzt lopni, tudják, büntetőjogi kategória. A hazát, a szabadságot, a demokráciát ellopni történelmi bűn. Amit önök tesznek a hazával, az a történelemkönyvek szégyenlapjaira fog kerülni. (Dr. Pósán László: Így van, 2006-ban…)

Mire kell önöknek a veszélyhelyzet, a rendeleti kormányzás? Hogy tovább szítsák a békétlenséget ebben az országban. 12 éve pénzt, a mi pénzünket nem sajnálva százmilliárdokat költöttek arra, hogy magyart magyar ellen fordítsanak. Felsorolni is nehéz, hogy ki mindenkit kellett már utálni ebben az országban, ki mindenki lett ellenség közpénzből, kormányzati irányítással. Gyűlöletpropagandával támadtak rá a filozófusokra, a rendvédelmi nyugdíjasokra, a rokkantsági ellátásban részesülőkre, a civil szervezetekre, a pedagógusokra, melegekre, menekültekre, a CEU-ra, a Színművészeti Egyetemre, a Tudományos Akadémiára, az ellenzéki önkormányzatokra. (Nacsa Lőrinc: Persze!) És ha már itthon kifogytak az ellenségalanyok, akkor kerestek határon kívül. Így lett világot veszélyeztető gonosz Brüsszel, Juncker vagy Soros. Csak kapkodtuk a fejünket, hogy éppen kit kell jobban utálnunk, kit kell jobban utálnunk a saját pénzünkből elköltött milliárdos gyűlöletkampányokban.

Na, és persze van itt még valami, ami nemcsak az elmúlt 12 évben volt sláger, hanem amióta csak a hatalom megszerzésére vagy megtartására törekszik a Fidesz, az pedig az ellenzéki tábor gyűlöletére való uszítás. Önök szerint mindenki hazaáruló, aki nem fideszes. Egyszer, csak egyetlenegyszer tegyék fel maguknak azt a kérdést: mégis ki az, aki a haza ellen cselekszik? Aki keleti diktátorokkal cimborál; aki a saját választott uniós közösségünk ellen harcol; aki magyart magyar ellen fordít (Nacsa Lőrinc: Határontúliakkal?), és mindeközben ezermilliárdokkal rövidíti meg a közvagyont, vagy aki pont ez ellen küzd?

Az a helyzet, hogy az önök politikája egyetlenegy dologra épül: ha már mindenki utál mindenkit, önöknek akkor jó, mert így minden galád cselekedetüket meg tudják magyarázni, és másra tudják kenni; mert így naponta harsoghatják, hogy nem önök miatt van világrekorder hazai infláció, nem önök miatt alacsonyak a bérek, nem önök miatt kritikus az egészségügy, az oktatás állapota, nem önök miatt menekül el ebből az országból fiatal, orvos, ápoló, kőműves, szobafestő, hanem Brüsszel, Soros meg az ellenzék miatt. Ezt harsogják közpénzből. És ha elégszer harsogták már közpénzmilliárdokból a propagandagépezetükön keresztül, akkor előbb-utóbb bevésik a társadalom lelkébe, hogy ki az aktuális ellenség, aki miatt mi nem élhetünk úgy, ahogy egyébként élhetnénk.

Ellenség, veszély, veszélyhelyzet  ez az önök politikájának az alapja.

(12.50)

Erre épül minden, és ezzel fedik el azt a sok gaztettet, amit a haza ellen cselekedtek. Önök gyakran emlegetik, hogy a haza mindenekelőtt. Hát igen, ha közpénzt látnak, akkor azt azonnal haza akarják vinni.

De egyszer ennek is vége lesz. Igaz, túl nagy árat fizettünk már eddig is érte. Mi, demokraták máshogy gondolkodunk, mint önök. Szerintünk a politika nem a hatalom megtartását szolgálja. Szerintünk a politikai döntések nem az éj leple alatt, az emberek feje fölött születnek, hanem az érintettek bevonásával.

Képzeljék, van ennek egy egyészen egyszerű módja: beszélgetni kell az emberekkel (Nacsa Lőrinc: Konzultáció!); tárgyalni az érintettekkel, és csak azután hozni a döntéseket. (Nacsa Lőrinc: A kötcsei kocsmában.) Tudom, hogy ez önöktől idegen. És azt is tudom, hogy Dobrev Klára árnyékkormányának viszont pont ez a filozófiája: nem gyűlölet és ellenség kell, hanem odafigyelés és megértés. Mi erre esküdtünk fel, önök viszont az állandó viszályra.

De vegyük sorra, hogy mégis, mire kell önöknek a veszélyhelyzet, a rendeleti kormányzás! Hogy tovább hizlalják az oligarcháikat. Elképesztő módon, még a Covid-járvány kritikus időszakában, amikor a gazdaság mélyrepülésbe fordult, amikor több százezer ember vesztette el a munkáját, amikor több százezer család ment tönkre, még akkor is a veszélyhelyzet adta lehetőséget kihasználva, két kézzel szórták a pénzt a saját haverjaikra és oligarcháikra.

Orbán Viktor kedvenc strómanja, Mészáros Lőrinc, az érdekeltségeibe tartozó cégeken keresztül tízmilliárdokat nyert az államtól turizmusfejlesztésre, tanuszoda-kivitelezésre. Erre kellett Covid alatt a rendeleti kormányzás? Több mint 7 milliárd forint jutott a budai palotában lévő Orbán-rezidencia csinosítgatására. Nyilván fontos, hogy a miniszterelnök a diktátor haverjait méltó módon fogadhassa a Várban. Hát, erre kellett Covid alatt a rendeleti kormányzás?

A fővadász Semjén Zsolt nevével fémjelzett vadászati kiállítás annyira fontos volt, hogy még a koronavírus-járvány közepette is megtoldották a költségét csaknem 2 milliárd forinttal. De jutott pénz Kósa Lajos hobbijára is, 1 milliárd korcsolyapálya-építésre. Erre kellett a Covid alatt a rendeleti kormányzás?!

Két évvel ezelőtt 80 milliárd forint közpénzt csoportosítottak át a gazdaságvédelminek csúfolt alapból a Belgrád-Budapest vasútvonalra, amelynek építéséről mi, földi halandók nem sokat tudhattunk, hiszen a szerződéseket titkosították, és amely projekt most egyébként bedőlni látszik. Hát, erre kellett Covid alatt a rendeleti kormányzás?

A pedagógusok száját is a veszélyhelyzetet felhasználva próbálták befogni, ellehetetlenítve a sztrájkhoz való jogukat. Így a polgári engedetlenséggel vívhatják tovább a harcukat az igazukért. És ezért mi jár cserébe az orbáni világban? Kirúgás. Ha valamiért, akkor ezért tényleg szégyelljék magukat! Hát, erre kellett önöknek a rendeleti kormányzás.

És a leggusztustalanabb, hogy milliárdokat szórtak el a Covid-válság közepén propagandára, óriásplakátokra, nemzeti konzultációnak nevezett hazugságra, csak hogy ne kelljen szembenézniük a valósággal. A járványügyi nyilvántartásba bejelentkezett állampolgároknak hazug tartalmú politikai propagandát küldtek ki? Milyen kormány az, amely egy világjárvány kellős közepén önmaga fényezésére, a propagandára költ, a cimboráinak osztogatja a pénzt?! Egy felelős kormány nem azzal foglalkozik, miként biztosítsa be a hatalmát, hanem azzal, hogy érdemben segítse a magyar embereket.

Magyarország bízhat benne, hogy Dobrev Klára árnyékkormánya ezzel a céllal jött létre. Na, mire kell önöknek a veszélyhelyzet és a rendeleti kormányzás? Hogy megpróbálják leplezni a hibás gazdaságpolitikájukat, meg hogy kell az uniós pénz.

Ha csak pár napig nem a lopásra, a hatalmuk megtartására gondolnának, már jobb lenne a helyzet, de ezt hiába is kérném önöktől. Soha nem látott gazdasági és megélhetési válságba vezették az országot. Magyarország világrekorder az élelmiszer-drágulásban, az inflációnövekedésben. Hiába harsogják, hogy sehol ekkora rezsitámogatást nem kap a lakosság, ez egyszerűen nem igaz. 12 év alatt tönkretették az országot.

Önök változatlanul abban bíznak, hogy ha megszerzik az uniós forrásokat, akkor végre újra lesz miből lopni. Most, hogy az Orbán-kormánynak kell az uniós pénz, hirtelen kiderült, hogy mégsem annyira európai megoldás, hogy a veszélyhelyzetet, a különleges jogrendi kategóriákat minden időbeni korlát nélkül hirdetheti ki és hosszabbíthatja meg újra és újra a kormány. Ezt a jogellenes magatartást most úgy kívánja orvosolni Kocsis Máté törvényjavaslata, hogy a kormány legfeljebb 180 napra kérheti a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Csakhogy ezt akárhányszor megteheti. Önöknek már tényleg azt sem lehet elhinni, amit kérdeznek.

Az ukrajnai háborúra hivatkozva a kormány gyakorlatilag érdemi indoklás nélkül, az idők végezetéig meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet. Ez a javaslat nem több mint a kormány újabb lépése a teljhatalom felé, ellenőrizhetetlenül, úgy, mint eddig.

Nem akarom önöket elkeseríteni, de a 135 bátor fideszes képviselőre semmi szükség nincs, hiszen úgyis Orbán Viktor dönt egyedül. Maguk itt teljesen feleslegesek Orbán szempontjából. Ahogy mondtam, viszont egy felelős kormány a jelenlegi helyzetben nem azzal foglalkozna, miként biztosítsa be a hatalmát, hanem azzal, hogy érdemben segítse a magyar embereket.

Ehhez képest önök szó nélkül megszüntették a rezsicsökkentést, a katát. Esztelen gazdaságpolitikájuk és pénzszórásuk következtében rekordméretű inflációt generáltak, amivel még nehezebb helyzetbe hozták a magyar kis- és középvállalkozókat, valamint a családokat. Uralni és lerabolni mindent  ez az önök filozófiája. Hét éve hosszabbítgatják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Több mint két éve adták meg maguknak a példátlan felhatalmazást a veszélyhelyzet kihirdetésével.

Azóta teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy ezzel az eszközzel Orbán nem a nemzeti érdeket szolgálja, hanem a járvány vagy a háború veszélye mögé bújva a szabadság felszámolására, hatalmának bebetonozására, oligarcháinak további gazdagodására, veszteséges távközlési cég felvásárlására, az ellenzék jogainak korlátozására, az ellenzéki önkormányzatok ellehetetlenítésére használja fel azt.

Hát, a világ nem látott még olyat, hogy egy kormány kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet, majd ezt követően a kormányfő azonnal elmegy egy hónapra a tengerre hajókázni, napozni, szakállt növeszteni; miközben a hazájában háborús veszélyhelyzet van. Pontosítok: ha látott is a világ ilyet, akkor azt a miniszterelnököt azonnal elkergette a népharag. Úgyhogy készüljön, miniszterelnök úr! Ezt a mérhetetlen cinizmust, lopást nem fogják önnek megköszönni a magyarok.

Ebben a gusztustalan, pénzéhes, demokráciagyilkos játszmában a Demokratikus Koalícióra ne számítsanak és nem számíthatnak. A javaslatukat nem támogatjuk. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage