DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Miről is szól ez a javaslat? Hiszen az előttem elmondott expozéban és több megszólalásban egészen távolra tévedtek kedves képviselőtársaim, amihez persze minden joguk megvan, de azért lássuk be, ez mégiscsak egy nyúlfarknyi, talán egy- vagy másfél oldalnyi törvényjavaslat, aminek egyetlen fontos pontja van, hogy időbeli korláthoz köti a veszélyhelyzet kihirdetését; teszem hozzá, mondhatnánk úgy is, hogy: végre.

Az időkorlát ugyan 180 nap, ami hat hónapot jelent, és ezzel mi egyáltalán nem vagyunk megelégedve, de mielőtt belemennék a részletekbe, egy picit emlékezzünk vissza, hogy mi is zajlott, talán nem is ebben az ülésteremben, hanem a másik ülésteremben a Covid-veszélyhelyzet kihirdetésekor. Nem volt olyan régen, önök személy szerint szereplői voltak ennek a jelenetnek, és mi is. Egyetlenegy dolgot kértünk, amikor a Covid kitörésekor a veszélyhelyzetet bevezették, hogy legyen időbeli korlátja. Ezt be is nyújtottuk szövegszerű módosító javaslatban, és azt kértük, hogy fogadják el, hogy 90 napra lehet bevezetni rendkívüli jogrendet Magyarországon, ahogy a korábbi alkotmányos szabályok is voltak, és 90 nap után az Országgyűlés ezt kötelezően vizsgálja felül.

Képviselőtársaim! Akkor mi mindenek voltunk, csak fehér emberek nem: hazaárulók voltunk, mindennek az elrontói voltunk, a Covid barátai lettünk. Most mi történt? Akkor most Kocsis frakcióvezető úr is a Covid barátja lett, meg hazaáruló? Nem lehet egy szájjal kétfelé fújni folyamatosan, tisztelt képviselőtársaim!

Nem volt két éve, még egyszer, amikor ebben a Házban minket mindennek elhordtak, mert azt mertük mondani, amit most önök ide benyújtottak. Nem pont azt egyébként, és még egyszer mondom, nem is vagyok megelégedve, de abból a szempontból, hogy ezt időkorláthoz kell kötni, önök azt mondták, hogy: dehogy kell, micsoda hiszti ez itt, nincs erre semmi szükség. Nyilván a mindentudó atyuska majd tudja, hogy mikor kell abbahagyni a veszélyhelyzeti korlátozást, nem kell itt a parlamentnek meg a törvényeknek ebbe beleszólni!

Senkinek semmilyen okból nem lehet korlátlan hatalmat adni, pont. És hadd ne mondjak történelmi példákat és történelmi politikai vezetőket, akik úgy gondolták és úgy érezték, hogy nekik ez jár itt Európában, akár tőlünk keletre vagy tőlünk nyugatra; őrült, nem normális diktátorokat, akiknek a politikai vezetése alatt emberek milliói vagy tízmilliói haltak meg, és egyetlenegy korlátlan politikai felhatalmazással rendelkező vezető kormányzásának nem volt más vége, mint ez. Ezért normális, kulturált ország normális, kulturált emberei nem adnak, a legjobb szándékkal sem, korlátlan hatalmat senkinek, sem tartalmilag, sem időkorlát tekintetében.

(13.10)

Az ebben a javaslatban szereplő féléves határidő, amit aztán bármeddig meg lehet hosszabbítani, gyakorlatilag nem időkorlát, lássuk be. A magunk részéről első nekifutásra megint megpróbáljuk, hátha van valami belátás vagy nagyobb belátás a Fideszben talán a nemzetközi körülmények miatt is, hiszen például benyújtották ezt a javaslatot is. Megítélésünk szerint az a 90 nap, amit előtte a magyar alkotmányos berendezkedés használt, teljesen megfelel, hiszen ahogy ezt pontosan tudjuk, önök meg pláne tudják, rendkívüli jogrendről van szó, és rendkívüli jogrend nem lehet a folyamatos állapot. Ezzel a szabályozással önök ezt megint éveken keresztül fenn tudják tartani, és szerintem ez nem jó. Tegyük fel, előbb-utóbb lesz majd másik kormány ebben az országban, annak is kell hogy legyen korlátja, bármilyen időszak is következik.

Simicskó úr ebből írta a diplomáját. (Dr. Simicskó István: PhD…) Mármint a rendkívüli jogrendekből, még a régi szép időkben, ha jól sejtem (Nacsa Lőrinc: Melyik régi szép…?), nem ebben, amit most önök iderittyentettek. Simicskó úr, ami most van, ez se annak, se ennek nem felel meg, ezt ön is tudja. Ez itt nem rendkívüli jogrend, ami van, ez a főszabály. Két és fél éve önök  nem önök, mert nyilván önök nem, egyikük se kormánytag  rendeleti kormányzással vezetik ezt az országot.

Kálmán Olga több olyan dolgot felsorolt, ami teljesen egyértelművé teszi, hogy milyen visszaélésszerűen használják ezeket az eszközöket. De egyébként meg is tehetik, mert ilyen szabályokat hoztak. Ez nem normális, képviselőtársam, és nem múlhat azon az ország sorsa, pedagógusok sztrájkjoga, sorolhatnánk végig, hogy egyetlen embernek mihez van kedve. Mert ma ez van. Mert ma  hogy is volt? Mindjárt eszembe jut a legutóbbi, ami nem politikai, kifejezetten gazdasági kérdés. De már megint mi ez, hogy szeptember 30-án éjszaka kidobnak egy rendeletet, hogy másnap reggeltől 13-szorosára emelik a távhő árát? Éjjel kiadnak egy rendeletet, amire se a távhőcégek, se az önkormányzatok, se a vállalkozások, senki föl nem tud készülni, és garantáltan gajra megy mindenki, mert nem tudják kifizetni. Honnan tudnák? Az önkormányzatok költségvetési szervek, nem tudnak pénzt nyomtatni, mint Matolcsy úr. De a cégek se fognak tudni igazodni hozzá.

Ez a rendeleti kormányzás, ez nem normális dolog. (Nacsa Lőrinc: Bitcoinbányász a DK-ban…  Szórványos derültség a KDNP soraiban.) Rettenetesen vicces, tényleg, képviselőtársam, nagyon vicces téma. Menjen, azt’ nézzen már a szemébe azoknak az embereknek, akiknek most el kell dönteniük, hogy az óvodát be kelle zárni majd vagy nem! Meg nézzen a szemébe annak, akinek az idősotthon vezetőjeként el kéne dönteni, hogy mi fog vele történni! Úgyhogy ne röhögjön, meg ne viccelődjön ezen a témán, mert semmi vicces nincsen benne!

Az ilyen jogrendeknek, még egyszer mondom, tartalmilag és időben is korlátjának kell lennie, bárki kormányozza ezt az országot. Mi a magunk részéről továbbra is azt mondjuk, hogy egyszeri 90 napra lehet egy ilyen felhatalmazást megadni, és ha továbbra is indokolt, ha három hónap után még mindig veszélyhelyzet van, akkor pontosan azzal a tollvonással a kormány ki tudja újra hirdetni, be tudja hozni az indokokat a parlament elé, és a következő 90 napra újra meg tudja majd kapni a felhatalmazást, ha indokolt. Jelen szabályozás  ilyen szempontból egyet tudok érteni Kálmán Olga felszólalásával , ez a 180 nap, és hogy annyiszor hosszabbítjuk, ahányszor akarjuk, ez gyakorlatilag egy… A 90-et azt mondtam, hogy egyszeri alkalomra lehessen kiadni. Ezt fogjuk benyújtani, aztán meglátják, hogy önök mit fognak csinálni. (Dr. Simicskó István: A 90-et nem lehet hosszabbítani?  Nacsa Lőrinc: A háború véget ért?  Dr. Simicskó István közbeszól.) Semmi gond, egyébként kimehetünk a büfébe is négyszemközt dumcsizni, de ha gondolja, mondja mikrofonba, és akkor válaszolok rá szívesen. A háború nem ért véget, ezért aztán meg is lehetne majd hosszabbítani, ha van rá indok.

Felsorolhatnám azokat a kérdéseket is, amiket szintén itt hallottunk, hogy egy óriási háborús veszélyhelyzetben miért megy el az ember egy hónapra a horvát tengerpartra habzsidőzsizni. (Nacsa Lőrinc felé:) De ne csóválja a fejét! Veszélyhelyzet van! Hát, ne csináljunk már bohócot ebből az intézményből! (Nacsa Lőrinc: Te nem nyaraltál?) Ha háborús veszélyhelyzet van, akkor nem megyek el egy hónapra dajdajozni. Ja, nem, a képek tanúsága szerint megfeszítetten dolgozott a miniszterelnök úr is.

És amit a Covid alatt csináltak, az se volt normális, de még egyszer: menjünk vissza a törvényhez, be is zárom. Megítélésünk szerint a régi alkotmányos berendezkedés vagy szabályok szerinti 90 napos felhatalmazás indokolt lehet, mert vannak olyan helyzetek, amikor a kormánynak azonnal és sokkal tágabb körben lépnie kell, mint normális időszakban. Eddig nincs köztünk vita. Ahogy két évvel ezelőtt is azt mondtuk, hogy ez legyen 90 nap, most is azt mondjuk, és igenis egyszeri alkalommal lehessen bevezetni. Mi ezt be fogjuk nyújtani módosító javaslatnak. Látom nagyjából a nyitottságukat, de majd ahogy válaszolnak erre, mi is úgy fogunk válaszolni a szavazásnál. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP, a DK és a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage