DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A mai vita is bebizonyította, hogy egészen másképp látják baloldali képviselőtársaim a világot és a valóságot. Igen, tudjuk, vannak olyan emberek, akik másként érzékelik a valóságot. Mindig nagy figyelemmel és türelemmel kell irántuk viseltetni. A Gyurcsány-Dobrev házaspár is másként látja a világot. Sőt, az egész dollárbaloldal másként látja és érzékeli a valóságot. Önök dollárokat, dollárkötegeket, szankciókat, az emberek szemének kilövetését és megnyomorítását látják a szemük előtt, mi viszont a békét szeretnénk elérni. Az összes tettünkben, akár a frakció, akár a kormány tetteiben ez áll a döntéseink középpontjában.

(13.50)

Az egyetlen megnyugtató dolog az, hogy a magyar emberek már negyedszerre bizonyították be, hogy ők nem úgy látják a valóságot, mint ahogy önök, a dollárbaloldal képviselői, hiszen negyedjére választották a Fidesz-KDNP-kormányt a saját életük és az ország vezetésére.

A vitában még egy felszólalásra szeretnék reagálni, mielőtt érdemben is néhány gondolatot mondanék a törvényjavaslatról. Többször felvetették, hogy rendeleti kormányzás folyik Magyarországon két és fél éve. Nem tudom, tisztelt képviselőtársaim, önök észrevettéke, hogy két és fél éve mi történik a világban, mi történik Európában, mi történik Magyarországon. Észrevettéke, hogy egy világjárvány söpört végig az egész világon, és csak reméljük, hogy ezt lassan múlt időbe lehet tenni? Észrevettéke azt, hogy a szomszédban háború dúl? Onnan menekülnek az emberek, többek között Magyarországon keresztül, ezrével naponta. Nem tudom, hogy önök ennek megállítása érdekében mit tettek eddig, mit szeretnének tenni, és hajlandók lettek volnae arra, hogy ide, a Ház falai közé bejöjjenek, hogy gyors döntéseket lehessen hozni. Lehetett volna ezt az utat járni. Ha ezt a vitát is nézem, nagyon kétlem, hogy gyors, egynapos, félnapos vitákkal naponta tudtunk volna olyan döntéseket meghozni az Országgyűlés keretei között, ami a magyar emberek érdekét szolgálja, a magyar életeket védi  egészen biztosan nem.

Ezért indokolt a törvényekben pontosan szabályozni a veszélyhelyzet fogalmát, ami meg is történt. Veszélyhelyzetet kihirdetni nemcsak úgy ukmukfukk szokott a kormány. Magas szinten, még az Alaptörvényben is szabályozva van, hogy milyen esetekben lehet, milyen körülmények között veszélyhelyzetet hirdetni.

Rendeleti kormányzás. Amikor veszélyhelyzetet elrendelt a kormány a Covid-járványra tekintettel, arra hivatkozással, akkor csak olyan rendeleteket hozhatott, amely ezzel kapcsolatos. Akármit nem változtathat meg rendeletekkel. Amikor háború dúl a szomszédban, akkor a humanitárius segítségnyújtással és a háborús helyzettel kapcsolatos gyors döntéseket hozhatja meg. Ezt sem örökre, mert ezeket is az Országgyűlésnek kell életben tartani, amíg az Országgyűlés, vagyis önök és mi együtt ezt jónak tartjuk. Erről ne feledkezzünk el! A rendeleti kormányzás egészen más volt 1990 előtt. Akkor kinek volt beleszólása, hogy azok a rendeletek meddig maradnak fenn, és abba, hogy kinek az érdekében születtek?

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha az eredeti javaslatra is kitekintünk, arról ma nem sok szó esett, sőt a vitában olyan gondolatok is elhangzottak, amelyek bár támogatják a javaslatot, mégis 10-15 perces szitokhalmazt engedett meg magának néhány képviselőtársam. Azt kell mondanom, hogy indokolt és támogatható az a korlátozó intézkedés, amelyről szól ez az előterjesztés, vagyis hogy 180 napban korlátozzuk azt az engedélyt, amely veszélyhelyzeti felhatalmazást ad a kormánynak annak meghosszabbítására.

Tisztelt Képviselőtársaim! A mi célunk a béke. Ha önök is ezen a párton vannak, akkor kérem, hogy ne bújjanak mindenféle dollármilliárdok vagy -milliók mögé, ne bújjanak szankciók mögé, és ne bújjanak Dobrev Klára szoknyája mögé. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage