VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Egyetértek Dunai Mónika képviselőtársammal abban, hogy arról kellene vitázni, amiről szól ez a javaslat, a veszélyhelyzet időbeni korlátjáról, erről a 180 napról, amit korábban önök megköveteltek, hogy legyen.

A teljesség igénye nélkül szeretnék néhány megjegyzést tenni, mert Novák Előd képviselőtársunk mondott néhány gondolatot a Magyar Honvédségről. Idegen csapatok nem állomásoznak Magyarországon, hanem a szövetségeseinkkel együtt közös kiképzésben és közös gyakorlatokon vesznek részt a magyar katonák.

Katonák és fegyverek nem kerülnek Ukrajnába a magyar-ukrán határon keresztül; a szövetségesek egymás határain, ahogy ezt a kormányhatározat is tartalmazza, természetesen szállíthatnak fegyvereket.

Az altábornagy úr, a Magyar Honvédség parancsnoka nem titokban járt Ukrajnában és találkozott az ukrán vezérkari főnökkel, ez több helyen is nyilvánosságot kapott. Természetesen ebben a helyzetben nem előre bejelentett látogatásról volt szó.

Igen, a balti légtérben nem először légtérrendészeti feladatokat lát el a Magyar Honvédség a vadászrepülőivel. A légtérrendészet nem azonos a légvédelemmel, nem konfliktusba kerülnek ott orosz vagy más nemzetiségű gépekkel a légtérrendészek, hanem, ahogy ez Magyarország légterében is szokásos, abban az esetben, ha nem jelentkeznek vagy nem a megadott útvonalon repülnek, akkor a megfelelő módon figyelmeztetik a repülőgépeket.

Nem megszállásokban vettek részt a magyar katonák, és nem vezényelték őket sem Afganisztánba, sem Irakba, sem Koszovóba, semmilyen misszióba. Ez Magyarországon önkéntes, és a magyar katonák kiválóan teljesítik feladatukat a missziókban is. A határon is szolgálatot teljesítettek, a mai napig is teljesítenek szolgálatot közösen, járőröznek még mindig a rendőreinkkel, és védik Magyarországot.

Köszönöm szépen a figyelmet, és szeretném kérni, hogy arról folyjon a vita, amiről a törvényjavaslat, az előterjesztés szól. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage