NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Országgyűlés! DK-s képviselőtársamhoz fordulok: még az ellenzéki társai sem tapsolták meg, tisztelt képviselő asszony. Tehát ha van egy… (Hegedüs Andrea: Bocsánatot kértek!) Ja, bocsánatot kértek rögtön, nehogy Gyurcsány Ferenc megbüntesse őket.

Tehát ha van rosszindulatú hozzászólás a parlamentben, ha van ferdítő és rosszindulatú hozzászólás itt a parlamentben, akkor az az öné volt most. Az a címe, hogy „Közös ügyünk az állatvédelem”. Itt van egy törvény, és itt van egy ügy, amelyben közösen lehetne valami nagyot, szépet és hasznosat alkotni, most itt például, és ön idejön, és azt mondja, hogy önök nincsenek az állatok pártján (Hegedüs Andrea: Dehogynem! Ez ferdítés!), önök nem támogatják az állatvédelembe tett erőfeszítéseket. Azt értem, hogy a miskolci önkormányzat nem akarja támogatni a miskolci állatmenhelyet, ezt értem, szívük-lelkük rajta. Ha önök így döntenek Miskolcon, akkor így döntenek, hogy nem támogatják a saját menhelyeiket és a saját állatvédelmi civil szervezeteiket, ez az önök problémája. (Hegedüs Andrea: Valamit félreértett!)

Nem tisztem megvédeni Ovádi képviselőtársamat, mert itt van a teremben, meg tudja ő magát védeni, de azért, tisztelt képviselő asszony, ha megnézné a kormánybiztos úr tevékenységét az elmúlt évekből: pont az ön által említett civil szervezetekkel találkozott, pont úgy alakult ki a konzultáció kérdéssora, pont úgy alakult ki az állatvédelmi törvény szigorítása, pont úgy alakult ki például a mostani alapítvány létrehozása, hogy ezekkel a civil szervezetekkel egyeztetett.

Van Magyarországon 62 ezer civil szervezet. Önök azt a 120 darab, külföldről támogatott civil szervezetet tartják fontosnak, de van Magyarországon 62 ezer civil szervezet, és van egy viszonylag jól lehatárolható kör, akik állatvédelemmel foglalkoznak, pici, helyi, regionális vagy akár országos, nemzeti szinten. Teljesen világos, hogy velük kell egyeztetni és velük kell beszélni, ezt teszi Ovádi Péter kormánybiztos úr, mert ez a munkája, tisztelt képviselő asszony, járja az országot. Látta, hogy mennyi helyen járt? (Hegedüs Andrea: És a finanszírozás…) Ajánlom figyelmébe a miniszter asszony vagy a kormánybiztos úr Facebook-oldalát, hogy lássa, mennyi helyen jártak például ebben a témában, hány, ebben a témában történt egyeztetést hívtak össze, hány, ebben a témában történt konferencián vettek részt, hány civil szervezettel egyeztettek Magyarországon.

Értem én, tisztelt képviselő asszony, hogy önöknek egy dolog van kiadva pártutasításba: mindent ellenezni kell, amit a kormány idehoz. Én ezt megértem, ez az ellenzéki szerep, és most már az önök pártelnöke csúfolja és gúnyolja a miniszterelnököt mindenféle aljas jelzőkkel. Értem, hogy most már önök idáig jutottak, értem, de az a helyzet, tisztelt képviselő asszony, hogy ön ma itt olyan dolgokat vetett fel, ami egészen hajmeresztő. Csak hogy megnyugtassam a tisztelt képviselő asszonyt, hátha akkor igennel tud szavazni a törvényjavaslatra, például nem öt járókelőt fognak felvenni ebbe az alapítványba, ez nem Dobrev Klára fóruma, ahol öt járókelő kell, hogy fotózzanak egyet, mintha lenne ott valaki. Tehát ez egy alapítvány, amelyet létrehoz majd így a parlamenten keresztül az igazságügyi miniszter, és amelynek lesz költségvetése, lesznek munkatársai, lesz feladata.

Például ön megkérdezte, hogy miért szükséges a vagyonról rendelkezni. Tájékoztatom a tisztelt képviselő asszonyt, hogy alapítványt csak alapítói vagyonnal lehet létrehozni, anélkül nem lehet létrehozni alapítványt. Másrészt, ha nem rendelünk hozzá pénzügyi forrásokat, amit ön a felszólalása második felében hiányolt, akkor nincs értelme létrehozni alapítványt, ebben egyetértünk. Pont azért szeretnénk a vagyonról rendelkezni, hogy érdemi tevékenységet tudjon végezni ez az alapítvány, érdemi segítséget tudjon nyújtani a hazai állatvédelem területén.

És ha már összekeverte a szezont a fazonnal: ha valakinek a lábára véletlenül rálépünk, az nem állatbántalmazás vagy emberbántalmazás, tisztelt képviselő asszony. (Hegedüs Andrea: Kiforgatja a szavaimat!) Nekem ma reggel a liftben rálépett valaki véletlenül a lábamra, mégsem gondolom úgy…  nem Vajda képviselő úr volt, bár vele is volt szerencsém a liftben utazni. (Vajda Zoltán közbeszól.) Attól még nem vagyok bántalmazva, mert véletlenül valaki rálépett a lábamra, nem ilyen problémákról beszélünk ebben a törvényjavaslatban. (Hegedüs Andrea: Elmondom majd még egyszer!) Nagyon hálás leszek érte.

Számos kérdést fel tetszett vetni. Ez az alapítvány  ez egyébként le is van írva, és teljesen világosan elmondta a miniszter asszony is  pont az ön által felvetett kérdésekre lesz válasz: tájékoztató honlap indulását egy ilyen alapítvány tudja megcsinálni; kampányok, pályázatok lebonyolítását egy ilyen alapítvány tudja megcsinálni, hogy olyan pályázatok, olyan programok legyenek meghirdetve, amelyek pont az állatvédelmi civil szervezeteknek szólnak. És ennek az alapítványnak az is feladata lesz, hogy ha lát törvényi hiányosságokat, akkor tegyen javaslatokat az igazságügyi miniszternek, ezért kell éppen neki létrehozni, és akkor az igazságügyi miniszter a kormánybiztos úrral közösen ide tudja hozni a parlament elé azokat a szükséges törvénymódosításokat, amelyeket, mondjuk, nem rendezett a tavalyi módosítás. Pontosan ezért kell létrehozni.

Ön azt mondja, hogy önök a DK-ban nemet mondanak arra, hogy pályázatok induljanak az alapítvány keretén belül, hogy tájékoztató honlap induljon, hogy segítsék ezeket a civil szervezeteket, hogy érdekegyeztető fórum alakulhasson az alapítvány vezetésével. Ön pontosan ezt támadja, szerintem ez helytelen. A szavazásig még azért van idő, három-négy hét, lehet revideálni az álláspontot. Én azt gondolom, hogy pontosan az ön által felvetett kérdésekre jön létre ez az alapítvány, ezért az a neve, hogy „Közös ügyünk az állatvédelem”  nem a mi ügyünk. Értem, önök kivonhatják magukat, az ellenzék megteheti, kivonhatja magát egy fontos közös ügyből. Most éppen azt látom, hogy ön erre tett kísérletet, hogy kivonja magát ebből a közös ügyből, de mégis, mi még ennek ellenére is úgy gondoljuk, hogy ez közös ügyünk, és ennek ellenére is úgy gondoljuk, hogy ezt közösen kell megvalósítani.

Annak ellenére gondoljuk ezt így, hogy Budapesten nagy füsttel beharangozták az állatvédelmi ombudsmant meg az állatvédelmi programot, és semmi nem történt, tisztelt képviselő asszony. Semmi! A DK a legnagyobb frakció a fővárosban, Karácsony Gergely a főpolgármester, Szabó Rebeka képviselő asszony volt az állatvédelmi biztos. Semmi nem történt ezen a területen Budapesten, semmi, tisztelt képviselő asszony. Az egyedüli cselekvő entitás ebben a kérdésben a magyar kormány, a Fidesz-KDNP-frakcióközösség, Ovádi Péter és Varga Judit. Így áll a helyzet, tisztelt képviselő asszony, ez sajnos ténykérdés, ezeket elvitatni nem érdemes.

Miniszter asszony ismertette azokat a szigorításokat, amelyek a tavalyi évben hatályba léptek. Én egyet szeretnék itt kiemelni: az állatviadalon való résztvevők büntetése. Ez kulcskérdés, mert végre megfordítottuk a dolgot, és szerintem például drogügyben is hasonló dolgokat kell használni. Ez olyan helyzet, hogy ha valaki ennek élvezője, haszonélvezője, nem pénzügyi értelemben, de részt vesz ezeken, és ezáltal a belépőjegyével, a fogadásaival, bármivel támogat ilyen helyzeteket, támogatja, hogy ezek a hálózatok fennmaradhassanak, azt ugyanúgy büntetni kell, mint egyébként ezeknek a viadaloknak a szervezőit, lebonyolítóit, rendezőit és segítőit.

Tisztelt Képviselő Asszony! Az a helyzet, hogy akkor volt egy konszenzus az Országgyűlésben, ön akkor még nem volt képviselő, de megszavaztuk közösen, azok, akik itt voltak  ugye, Gyurcsány Ferenc nem jár be a munkahelyére, tehát ő nem szavazta meg, de a többiek megszavazták ezt a törvényjavaslatot , ezért nagyon fontos, hogy közös konszenzus van. Ön most itt ma, kedd délután arra készül, hogy felrúgja ezt a közös konszenzust. Lehet ilyet tenni, önnek erre minden joga megvan, de mégis azt gondolom, hogy ezt a területet vissza kéne hozni a politikai konszenzus teteje alá, mégis annak az alapítványnak a létrehozását támogatni kellene, amely érdemben fog tudni cselekedni ezen a területen, ami elvileg közös ügyünk, ezért is ez a neve.

Ezért kérem, hogy vizsgálja felül az álláspontját. Nagyon remélem, hogy ellenzéki képviselőtársai majd a felszólalásaik során meggyőzik önt arról, remélem, hogy érdemes mégiscsak ezt az ügyet támogatni, mert aki ezt a törvényt nem támogatja, az az állatvédelem ügyét nem támogatja. Mi támogatni fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage