DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Asszony! Képviselőtársaim! Elmondhatjuk, hogy az állatvédelem hazai helyzetére nem lehetünk büszkék. Ez abból is látszik, hogy a kormány ezzel az előterjesztéssel több ponton változtatni akar a jelen helyzeten.

Külön öröm, hogy ebbe a javaslatba számos olyan pont és téma bekerült, amit az ellenzéki pártok régóta szorgalmaznak. Köszönet érte.

Részleteiben néhol azonos azzal a javaslattal, amit mi, ellenzéki pártok korábban közösen nyújtottunk be egy állatvédelmi módosítócsomagként az Országgyűlés elé. Ilyen volt például az állatvédelmi alap létrehozása.

De sajnálatos módon számos fontos javaslatunk kimaradt. Kezdeményeztük, hogy a rendőrségen belül legyen felállítva állatvédelmi őrség. Ennek a feladata lenne a bűncselekmények megelőzése, az állatok hatékony védelme és az elkövetők felkutatása.

Szigorítani akartuk a vadászati törvényt, ami 2016 nyara óta lehetővé teszi, hogy a vadászok szabadon kilőhetik a kutyákat és a macskákat. Mivel az elmúlt években nagyon sok ilyen túlkapás volt, komoly feszültség alakult ki a vadászok és az állattartók, állatvédők között.

Aztán javasoltuk, hogy legyen megteremtve annak a technikai feltétele is, hogy az elkóborolt, de a gazdik által keresett állatok gyorsabban hazakerülhessenek.

Kezdeményeztük, hogy az állatkínzókat el lehessen tiltani az állattartástól, most ugyanis semmi nem akadályozza meg az elkövetőket abban, hogy az elkobzott állat helyett egy másikat vegyenek magukhoz, és folytassák az elkövetett szörnyűségeket.

Javasoltuk, hogy kerüljön létrehozásra az állatvédelmi ombudsman intézménye, amely egy újabb hatékony eszköze lehetne az állatvédelemnek.

Javasoltuk, hogy legyenek szigorítva a Btk. büntetési tételei azon esetekben, amikor állatvédelmi (sic!) viadalokat szerveznek. Illetve azok, akik olyan csapdákat helyeznek ki, amelyekben elpusztulnak az állatok… (Ovádi Péter felé:) Igen, ezt vettem, hogy ebben történt előrelépés, de azt gondolom, hogy ebben még érdemes lenne közösen gondolkozni, hiszen ha közös ügyről van szó, akkor a közös gondolkodás szerintem mindig hasznos.

Kezdeményeztük az állatorvosi ügyeleti rendszer létrehozását, amit az állam finanszírozna a hétvégi, illetve munkaszüneti napokon.

Jelentős korlátozásokat javasoltunk a szaporítók állatkínzó tevékenységével kapcsolatban, és javasoltuk az ilyen kiskutyák értékesítésének, hirdetési lehetőségének betiltását.

Ezek konkrét és hatékony kezdeményezések voltak az ellenzéki pártok részéről, sajnálom, hogy ezeket a javaslatokat nem támogatták, de valóban van még idő. Természetesen lehetősége van a kormánypártnak is ezeket a módosítókat beadni, biztosan támogatni fogjuk. Nos, ezek kimaradtak, vagy még van esély arra, hogy részletesen ki legyenek dolgozva.

Tisztelt Képviselőtársaim! Van tehát még munka az állatvédelem területén, van még mit tenni. Azt javasoljuk a kormánynak, hogy tanulmányozzák át a korábban benyújtott javaslatainkat, mert szerintem van még jó néhány olyan  egyébként most el is soroltam , amit érdemes lenne beemelni.

A Magyar Szocialista Párt támogatja ezt a most beadott javaslatot, még akkor is, ha közben látjuk, hogy ez nem elég, mert a szándékot értékeljük. Mert mi az állatok mellett állunk, az ő megvédésükre szavazunk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage