VARGA FERENC, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Én is azt gondolom, hogy vannak az életben olyan dolgok, amiket a pártpolitikai csatározások fölé kell emelni, és nálam a nemzetiségek ügye mellett az állatvédelem is egy ilyen ügy. Pontosan ezért én nem árulok zsákbamacskát, a Jobbik ezt a javaslatot támogatni fogja. Ugyanakkor engedjék meg, hogy néhány gondolatot elmondjak ezzel kapcsolatban. Tekintve, hogy az előttem felszólaló vezérszónokok a témát már elég jól körbejárták, így igyekszem szigorúan csak a lényegre szorítkozni.

Azt kell hogy mondjam, hogy semmi gond nem lenne a javaslatukkal, mert valóban működhet jól egy ilyen alapítvány, és az igazság az, hogy nagyon nagy szükség is lenne rá, de ettől függetlenül én látok ebben némi terelést az önök részéről, mivel az állatvédelmi törvényeket önök a kampányban terjesztették be, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy ez egy nagyon népszerű téma. Most válság van, most megint bedobnak egy ilyet. Vajon miért? Nyilván azért, mert gumicsontnak jó lesz, és elterelik az emberek figyelmét a lényegről.

Önök bizonytalan időre elhalasztják az állatvédő szervezeteknek járó támogatások kiosztását is, hiszen a kiírt 500 millió forintos pályázat résztvevői elektronikus üzenetet kaptak a Herman Ottó Intézet Kft.-től, melyben értesítették őket a szomorú hírről. Ez csak azért érdekes, mert egy nappal előtte Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos úr a Mokka műsorában azt mondta, hogy napokon belül meglesznek az eredmények. Aztán persze én láttam, hogy arra hivatkoznak, hogy azért halasztják el bizonytalan időre, mert nagyon sok pályázat érkezett be. Mégiscsak mondhatnának azért egy dátumot, hogy egy hónap múlva vagy két hónap múlva, hiszen látjuk azt, hogy milyen helyzetben vannak az ön által is nagy becsben tartott civil állatvédő egyesületek. Tehát a kormány még azt a kevés vállalást sem tartja, amit megígértek.

És véleményem szerint nem új alapítványra lenne szükség, hanem elsősorban arra, hogy tartsák meg az ígéreteiket ezen a területen. Válság van, amit a menhelyek is nagyon komolyan megéreznek, megemelkedett a rezsi, a benzinársapka nem vonatkozik a legtöbbjükre, az infláció miatt nemcsak az élelmiszerek, de gyakorlatilag az állateledelek ára is az egekben van. Nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen alapítványt kellene most létrehozni, ahelyett, hogy azonnali segítséget nyújtanának az állatvédő egyesületeknek, hiszen ezek a megszorítások tulajdonképpen állatok életébe is kerülhetnek. Ugyanakkor, ahogy mondtam önöknek, az állatvédelem a részünkről prioritást élvez, ezért kritizálva, de támogatjuk a javaslatukat. Köszönöm. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage