OVÁDI PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is köszönöm a képviselőtársaim hozzászólását. Úgy látom egyébként, hogy tényleg megvalósult a parlamentben az, hogy közös ügyünk az állatvédelem, és próbálunk tényleg szakmai alapokon vitázni egymással. Ahogy jól látom, most egyedül akkor a DK nem fogja támogatni az alapítvány létrehozását, de remélem, mire odaérünk a szavazáshoz, talán megváltozik a DK-nak is ebben az álláspontja. (Nacsa Lőrinc: Ugyan már!)

Tényleg arról van szó, hogy egy olyan alapítványt hozunk létre, amely a szakmaiságon fog alapulni. Hiszen eddig is próbáltunk mindent annak érdekében megtenni, hogy a szakmát és a civil szervezeteket vegyük magunk mellé, és amit képviselőtársam is elmondott, az nagyon igaz is, hogy a törvényjavaslataink is úgy kerültek ide, a parlament elé, hogy végig a civil szervezetekkel próbáltunk meg egyeztetni. Ez szerintem nagyon fontos, és gondolom, Szabó Rebeka képviselő asszony is ezt tette, amikor a budapesti programot szerették volna megalkotni.

Azt gondolom, hogy a kommunikáció nagyon fontos, főleg az állatvédelem területén. Azt is tudjuk egyébként, amit itt boncolgattak, hogy nem egységes az állatvédelem, de akkor is mindenkit meg kell hallgatni, mindenkihez el kell menni, és mindenkinek a véleménye fontos lehet, hiszen itt nem két-három éves időtávlatokban beszélünk, hanem 30 éves időtávlatban. Azóta működnek nagyon jól ezek a civil szervezetek, s azért gondolom azt, hogy amikor az országjárást teszem, akkor mindenhol meg kell hallgatni az állatvédőket, mert más-más kihívással szembesülnek, akár Miskolcon, akár Sopronban vagy akár Veszprémben, vagy akár esetleg Budapesten is, itt a fővárosban.

Hegedüs Andrea képviselő asszony említette, hogy azt reméli, nem politikailag fogjuk elosztani ezt a forrást. Amikor 67 civil szervezetnek adtunk támogatást, szerintem nagyon sok kikérné magának, amikor azt mondjuk, hogy politikai alapon volt ez elbírálva, hiszen mondtam is, hogy milyen fontos az, hogy milyen régóta és milyen tevékenységet végeznek. Itt is meg kell különböztetnünk azt, hogy valaki csak menhelyeket üzemeltet, ebrendészeti telepet, de valaki a mentésben nagyon jó, vagy a felelős állattartásban való felhívásban, de mind-mind nagyon fontos és számunkra nagyon elismerendő cselekedet.

És ha azt nézzük, szembeállítjuk egy kicsit, hogy adjuk oda az összes támogatást, amit, mondjuk, az alapítvány fog kapni, a civil szervezeteknek, nem szabad egyébként így szembeállítani azzal, hogy a felelős állattartásra való felhívás vagy a tudomány is mennyire fontos az állatvédelemben. Hiszen nemcsak ma kell megoldanunk az állatvédelmet, hanem öt év múlva is, tíz év múlva is, ott pedig a felelős állattartásra való felhívásnak nagyon nagy szerepe van, és akkor minél kevesebb problémát kell abban az időszakban megoldanunk. Úgyhogy szerintem nem szembeállítani kell egymással, hanem párhuzamosan mind a kettőt támogatni.

Pont a képzésről beszéltünk. Varga Judit miniszter asszonnyal pont bejelentettük Miskolcon az állatvédelmiszakjogász-képzést, ahol rekordszámú jelentkező volt. Ebből is látszik, hogy milyen szükség van ezekre a szakemberekre, de ezekre a szakemberekre is szükség van, nemcsak a civilekre, hanem a szakemberekre is szükség van, és így tudunk egyébként nagyon jó állatvédelmet csinálni.

Gurmai Zita képviselő asszonynak először is köszönöm szépen a támogatását, hogy támogatja a törvényjavaslatot. Igen, mindig is voltak az ellenzéknek javaslatai. Ahogy látszik egyébként, mi is megpróbálunk mindent megtenni ahhoz, hogy lépésről lépésre haladjunk az állatvédelem tekintetében.

(15.20)

Csak egy példát emelnék ki: hiába szeretnénk, mondjuk, ivartalanításra nagyon sok pénzt áldozni, állatorvos is kell hozzá. Önök, én, civilek nem tudunk ivartalanítani. Tehát hiába próbálkozunk azzal, hogy nagyobb összeget teszünk rá, annyit lehet, amennyit a rendszer elbír. És nagyon fontos az, hogy ezeket a lépéseket mi is betartsuk, és ilyen szempontból haladjunk.

Az állatrendőrség nagyon sokuknál felmerült. Én ma is azt mondom, hogy nem támogatom az állatrendőrség létrehozását, pontosan azért, mert akkor a civil szervezeteket vennénk ki az egész rendszerből. Hiszen ha a rendőrségen belül létrejön egy állatvédelmi osztály vagy bármi, akkor pontosan ők fogják ellátni azt, amit egyébként meglehet, hogy a civilek sokkal jobban el tudnának látni. Ezért a mi hazánkos képviselőtársammal értek egyet, hogy továbbra is a rendőrség és a civil szervezetek közötti együttműködés lehet a megoldása és a záloga ennek a dolognak.

Varga Ferenc képviselőtársamnak nagyon szépen köszönöm a hozzászólását. Köszönöm szépen azt, hogy a Jobbik támogatja. Ön is sokszor kiemelte azt, hogy a civil szervezetek mennyire fontosak és támogassuk őket. Tényleg azon leszünk, hogy ebben előrébb jussunk és elismerjük a munkájukat.

Szabó Rebeka képviselő asszonyhoz fordulok, és nagyon szépen köszönöm a hozzászólását. Még nem mondta ki, de szerintem támogatni fogja az alapítvány törvényjavaslatát; megelőlegezzük ezt a bizalmat. Én se kérdőjelezem meg, hogy Budapesten mindent el szeretne követni az állatvédő civil szervezetekért, hiszen az országban nem teljesíthetünk jól az állatvédelemben, ha a főváros nem teljesít jól. Itt van a legtöbb civil szervezet, és én is kérem, hogy a Fővárosi Önkormányzattal kezdeményezzenek olyan programokat, ahol ezeket a civil szervezeteket tudjuk támogatni, mert nagyon fontos az, hogy a fővárosban is rendben legyen az állatvédelem. Nem akarok a politikába belemenni, csak annyit mondanék, hogy az Illatos útra egy kicsit figyeljenek oda, mert ez nagyon fontos. Ott volt olyan, hogy elköltözik, nem költözik el. Szerintem ráférne egy kis odafigyelés, a közös ügyünket talán ezzel is tudnánk előrébb vinni.

A „Magyar falu” programot folytatnunk kell, hiszen az ivartalanítási program az egyik legfontosabb sarokpontja az állatvédelemnek. Azt is el szoktuk mondani, hogy a legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik, és ezt csak az ivartalanítással tudjuk elérni.

Az állatorvosi ügyeletet többször is szóba hoztuk. A MÁOK-kal én is sokat egyeztetek ebben. Itt is kell az, hogy az állatorvosok vállalják el. Ez az első olyan lépcső, amin fel kellene mennünk, és ezáltal tudnánk ezt megvalósítani. Nem hiszem, hogy itt a törvény erejével kell hatnunk. Egyébként ez egy ingoványos talaj ilyen szempontból.

Szabadi István képviselőtársamnak is köszönöm a hozzászólását. Köszönöm az aggódását, és természetesen mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a civil pályázat megvalósuljon, amit többen is kérdeztek. Én ezért fogok dolgozni. Amikor mondtam, akkor is úgy gondoltam, és most is úgy gondolom, hogy minél előbb ki kell fizetni ezt az 500 millió forintot, hiszen azért pályáztak a civil szervezetek, azért készítették el a pályázatukat, hogy ehhez a forráshoz hozzájussanak. S ez nagyon nagy segítség, hiszen egy előfinanszírozott pályázatról van szó, és nagyon számítanak erre a civil szervezetek. Én azon leszek, és a kormányzatot is arra kérem, hogy támogassuk minél előbb ezeket a civil szervezeteket.

Összességében nagyon fontos, hogy leszögezzük, az alapítvány kuratóriuma olyan tagokból fog állni, akik a szakmai dolgokat fogják képviselni. Szabó Rebeka képviselő asszonyt megnyugtatom, hogy nem szeretnének épületben gondolkodni, hiszen a törvényjavaslatban benne van, hogy hol lesz ennek a székhelye. Mi az állatvédelem ügyét szeretnénk segíteni, és minél több forrást eljuttatni azokhoz a szervezetekhez, azokra a programokra, amelyek az állatvédelem ügyét viszik előre.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, és remélem, hogy a DK parlamenti frakciója is megszavazza, s ha így lesz, akkor ugyanúgy, mint a büntető törvénykönyv módosítását, ezt is egyhangúlag tudjuk elfogadni, hiszen közös ügyünk az állatvédelem. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage