DUNAI MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Ez a javaslat is most kiválóan bizonyítja Brüsszel kettős mércéjét, következetlenségét, lufihámozó politikáját. A javaslat az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében régi-új szabályokat állapít meg a vagyonnyilatkozatokra vonatkozóan. Szeretném emlékeztetni tisztelt képviselőtársaimat, hogy az elmúlt években Magyarország számos éles kritikát kapott nemzetközi szervezetek részéről arra vonatkozóan, hogy a magyar vagyonnyilatkozat-tételi szabályok szerintük nem megfelelőek.

Emiatt nyáron az EP-képviselőkre vonatkozó vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat építettük be valóban szóról szóra a hazai jogrendszerbe. Biztosra akartunk menni, hogy ez megfelelő lesz. De lássunk csodát! Most meg ezzel kapcsolatban jelezte aggályait a Bizottság. Mit is jelent ez? Tisztelt Képviselőtársaim! Ez azt jelenti szóról szóra, hogy az Európai Bizottság szerint nem megfelelőek, nem átláthatóak, nem transzparensek az Európai Parlamentre vonatkozó szabályok.

A Bizottság gondolkodásmódját valóban nagyon nehéz megérteni, és nagyon nehéz követni. Nem tehetünk mást jelen helyzetben, most visszaállítjuk a korábbi, jól bevált magyar szigorú szabályozás alapvető elemeit, amely, még egyszer hangsúlyozom, Európa legszigorúbb vagyonnyilatkozati transzparenciájával rendelkezett. Emellett a nyilatkozat tartalmát a hazai, az európai parlamenti képviselőkre, illetve a Bizottságra irányadó szabályok vegyítésével alakította ki a kormány, és erre tesz javaslatot. Bizakodom abban, hogy erre való tekintettel a magyar szabályozás jó gyakorlatként fog szolgálni az Európai Parlament számára is. Rendkívül kíváncsi vagyok, hogy mikor fognak megfelelni az európai parlamenti képviselők. Kíváncsi vagyok, hogy mikor merik átvenni ezt a szigorú szabályozást, és kíváncsi vagyok, hogy mikor mernek színt vallani, mikor mernek transzparensek lenni  vagy erről csak beszélnek?

A most tárgyalt, majd újra hatályba lépő hazai törvény értelmében a képviselő köteles csatolni a vagyonnyilatkozatához a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek a képviselő vagyonnyilatkozatával azonos tartalmú nyilatkozatát is. Ilyen szabály az EP-képviselőkre nem vonatkozik. Miért nem? Emellett a magyar politikusok évente kötelesek nyilatkozatot tenni, szemben az EU-s rendszerrel, ahol csak akkor kell nyilatkozni, ha a képviselő éppen szükségesnek tartja. Miért csak akkor?

A másik érdemi különbség, hogy míg a hazai vagyonnyilatkozati rendszer a vagyonelemek összetett rendszerezésére épül, addig az uniós csak jövedelmi sávokat határoz meg az EP-képviselőknek, ugyanis nem kell konkrét összegeket feltüntetniük. Miért nem? Emellett az uniós normák értelmében az európai parlamenti képviselőknek a tulajdonukban lévő ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról, a pénzügyi megtakarításokról, a hitelekről és a tartozásokról sem kell nyilatkozniuk. Vajon miért nem?

Felteszem a kérdést: mikor felel meg az EP a magyar régi-új vagyonnyilatkozatok átláthatóságának? Mikor tűzik napirendjükre a magyar, a most elfogadott régi-új rendszert, ezt mikor fogják elfogadni, és mikor mernek kiállni a transzparencia követelményeinek megfelelően? Nagyon kíváncsian várom én is azt a napot. Európai parlamenti képviselőtársainkat pedig arra kérjük, hogy terjesszék be a magyarral szóról szóra azonos tartalmú vagyonnyilatkozati rendszer indítványát, és szeretnénk azt látni, hogy ezt mikor fogják valóban elfogadni.

Várjuk ezt a napot, remélem, hogy tanulnak a mi példánkból, ha ők azt mondják, hogy ilyet kell létrehozni, akkor mutassák meg, hogy ők is beleállnak ebbe a történetbe. Tisztelt Képviselőtársaim! Mi beleállunk, mi elfogadjuk ezt a most benyújtott törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage