NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Nacsa Lőrinc ennél ügyesebben is szokott tudni csúsztatni, tehát kérem, hogy egy kicsit szedje össze magát. Mi már akkor működtettük például a kettosallampolgarsag.hu honlapot a határon túli magyarok kettős állampolgárságának megteremtése érdekében, amikor a Fidesz még egy fűszálat nem tett keresztbe annak érdekében, hogy meglegyen a kettős állampolgárság, pedig voltak kétharmados szavazások még az MSZP-SZDSZ-kormány alatt is a többségbe került igenek után, az MVSZ által kezdeményezett népszavazás után. Tehát lett volna kötelezettsége, azt gondolom, az Országgyűlésnek, ha nem is jogi, de erkölcsi kötelezettsége már korábban azt a kettős állampolgárságot életbe léptetni, amiért a Fidesz sem tett semmit egészen a kormányra kerüléséig sajnos, pedig különböző kétharmados szavazásoknál, például az EU-alkotmány olvasatlan megszavazásakor szabhatta volna feltételül ezt természetesen.

Ami pedig a vagyonnyilatkozat-tételhez kapcsolódó nyilatkozattételt illeti, ott bár lehetne akár kivételt is tenni természetesen a Kárpát-medencei magyarsággal kapcsolatban, ha ön ezt szükségesnek tartja. Szerintem egyébként ez nem szükséges, tehát aki a magyar Országgyűlésbe, a nemzet templomába jönne külhoni magyar, az szerintem vállalná természetesen azt, hogy őneki van adott esetben erdélyi szülöttként román állampolgársága is, nincs ezzel kapcsolatban semmi titkolnivaló, és nyilvánvalóan a román, szlovák, ukrán hatóságok előtt sem lenne titok, ha valaki a magyar Országgyűlésbe kerül az állampolgárai közül, hogy annak van magyar állampolgársága.

Tehát azt gondolom, ne próbálja itt a külhoni magyarságot uszítani ránk, mert nagyon jó a viszonyunk, és azt gondolom, inkább az önök szégyene, hogy bár 2014-től nemzetgyűlésnek is nevezhetnénk a magyar Országgyűlést, mégsem tartották soha szükségesnek, hogy egy igazi, ott élő külhoni magyart is az Országgyűlésbe juttassanak. Ehhez a legközelebb mi voltunk Popély Gyulával, aki majdnem a nemzet templomába jutott. Akire ön általában mutogatni szokott, az egy Budapestre költözött erdélyi magyar. Tehát azt gondolom, valóban indokolt volna és jó volna, ha a magyar Országgyűlésnek külhoni magyarok is a tagjai volnának. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage