DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Nem cinikusan állítom azt, hogy sok értékes gondolat hangzott el. Komolyan azt gondolom, hogy ez a vagyonnyilatkozati vita végigkíséri az egész magyar Országgyűlés történetét. Én magam is több ilyen vitában részt vettem már, sőt, körülbelül húsz évvel ezelőtt még egy eseti bizottságot is vezettem, ami a képviselők vagyongyarapodásával foglalkozott. Tehát elég sok hasonló vitát hallgattam végig. És az is meglehetősen szokatlan, hogy egy éven belül éppen egy harmadik vagyonnyilatkozati rendszert kívánunk bevezetni, de azzal kezdtem a felszólalásomat, az előterjesztést, hogy nemzeti szuverenitásunkat megtartva és az önrendelkezésünk keretein belül a kormány megállapodott az Európai Bizottsággal, és azt gondolom, hogy nem túl nagy ár ezért, hogy korrigáljuk a vagyonnyilatkozati rendszerünket.

Amit beterjesztett a kormány, az a javaslat nem teljesen azonos azzal, amit korábban hatályon kívül helyeztünk, és amely sok bírálatot kapott, hanem vegyíti azokat a vagyonnyilatkozati elemeket, amelyeket részben eddig a magyar Országgyűlés alakított ki, részben pedig az Európai Unió Parlamentje és Bizottsága. Tehát ez egy vegyes rendszer, amely talán nem utolsósorban fontos elemként kiegészül ennek a vagyonnyilatkozatnak az ellenőrzésével is. Tehát az új lehetőségek egyébként még előttünk állnak, mármint abban az értelemben, hogy a vagyonnyilatkozat valódiságát valóban szükséges auditálni, hogy így mondjam. Ez egyébként mindannyiunk érdeke, hiszen aki egyszer vagyonnyilatkozatot tesz, az ne csak egy konfliktus esetén, egy vele kapcsolatos támadás esetén, hanem úgymond minden időkre kapjon egy olyan auditálást, hogy az ő vagyonnyilatkozata megfelel a valóságnak. Tehát szerintem érdekünkben áll ez a módosítás.

Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy ha azt tekintik, hogy mi az értelme ennek a javaslatnak, mégpedig az Európai Bizottsággal való megegyezés, akkor úgy gondolom, hogy el tudjuk viselni azt, hogy immáron ebben az évben a harmadik vagyonnyilatkozati rendszert vezetnénk be, bár csak jövő év januárjában kerül sor az ilyen vagyonnyilatkozatra, amikor egyébként is vagyonnyilatkozatot tennénk, vagy legalábbis a régi, hatályon kívül helyezett törvény szerint vagyonnyilatkozatot tett volna mindenki.

Tehát arra kérem önöket, hogy a célját tekintsék a javaslatnak, a Bizottsággal való megegyezést tekintsék, és azt, hogy ezzel segítjük a Bizottság kételyeinek eloszlatását.

Természetesen majd levonjuk belőle azt a következtetést, hogy mi is követeljük, hogy ugyanezt a mércét más tagállamokkal vagy az Európai Unió parlamentjeivel szemben is állítsák, de úgy gondolom, hogy most nem ennek van itt az ideje, hanem annak van itt az ideje, hogy a megegyezést segítse a törvény elfogadása. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage