NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Elkerülendő az elnöki feddést, nem reagálok most Z. Kárpát Dániel képviselő úr szavaira. Egy érdekes vita kialakulhatna ebben, nekem is megvan a saját véleményem azzal kapcsolatban, amit ő elmondott. Kár, hogy Vajda Zoltán képviselő úr mondandóját nem tudjuk most meghallgatni, bár jelentkezett. Nehogy az legyen, hogy az elmúlt tíz percben ő is kilépett az MSZP-ből, mint a többiek; reméljük, hogy nem ez van.

Tehát az előttünk fekvő törvényjavaslat célja, hogy az Országgyűlés törvénybe foglalja a 2021. október 8-án aláírt kétoldalú, Magyarország és az Andorrai Hercegség között a jövedelemadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és  Z. Kárpát Dániel figyelmébe ajánlom  az adókijátszás és az adóelkerülés megakadályozásáról szóló egyezményt. Tehát nem az adóelkerülésről, hanem az adóelkerülés megakadályozásáról szól ez az egyezmény.

A pireneusi miniállammal kapcsolatban 2017-ből a vb-selejtezőről mindannyiunknak elég szomorú és rossz emléke lehet, de ez a törvényjavaslat most sokkal fontosabb és ennél sokkal pozitívabb témáról szól, mint az akkor elveszített vb-selejtező-mérkőzés. Ez arról szól, hogy a folyamatosan, az elmúlt évben is fejlődő magyar-andorrai kapcsolatokat egy új szintre tudjuk emelni. A két ország között amúgy is konfliktusmentes, gördülékeny az együttműködés. A két ország támogatja egymást a nemzetközi szervezetekben, többek között például a nemzeti kisebbségek szuverenitása ügyében és az adómegállapítás szuverenitása terén. Andorra kiszámítható és stabil partnere hazánknak.

A mostani, a kettős adóztatás elkerüléséről és az adókijátszás megakadályozásáról szóló egyezmény törvényi kihirdetése nagyban hozzájárul majd a két ország közötti pénzügyi biztonsághoz, a kiszámíthatósághoz és a kölcsönös beruházások erősítéséhez. Az egyezmény tartalmát tekintve megfelel a hazai és a nemzetközi gyakorlatnak, s reméljük, hogy hozzájárul a két ország kapcsolatához, a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok növeléséhez, így a KDNP-frakció támogatni fogja az egyezmény törvényerejű kihirdetését. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage