BANAI PÉTER BENŐ pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! A kormány szeptember végén benyújtotta a központi költségvetés címrendjének az integritáshatósággal összefüggő módosításáról szóló határozati javaslatot. A javaslat célja a novemberben újonnan felálló integritáshatóság központi költségvetési kereteinek a megteremtése. Ahhoz, hogy az úgynevezett alkotmányos fejezetként létrejövő hatóság új fejezetet alkosson a költségvetésben, az idei és a jövő évi költségvetési törvény címrendjének módosítása, kiegészítése szükséges. Itt fontos megjegyeznem, hogy az integritáshatóság feladatkörét és szervezeti felépítését az Országgyűlésnek külön benyújtott T/1260. számú, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslat tartalmazta. Az indítványt az Országgyűlés a mai napon 150 igen szavazattal elfogadta, tehát döntése értelmében az integritáshatóság felállítandó.

Az integritáshatóság autonóm államigazgatási szerv, feladatainak ellátásában teljesen független, csak törvényeknek és a közvetlen hatállyal bíró európai uniós jognak van alárendelve, feladatkörében más személy vagy szerv által nem utasítható, feladatát más szervektől elkülönülten és bármilyen befolyástól mentesen látja el. A hatóság számára feladatot csak törvény írhat elő. Tekintettel arra, hogy az újonnan felálló integritáshatóságot az Országgyűlés a központi költségvetésről szóló törvény elfogadását követően alapítja olyan központi költségvetési szervként, amelynek költségvetési bevételei és költségvetési kiadásai a központi költségvetésben önálló fejezetet alkotnak, a hatályos államháztartási törvény alapján az új fejezetet a kormánytól való függetlensége miatt az Országgyűlés hozhatja létre.

Összefoglalva, a költségvetés fejezetrendjének kiegészítésére kizárólag az Országgyűlés jogosult, az önök előtt lévő egyedi határozat útján. Kérem ezért, hogy a határozati javaslatot támogatni, elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage