VARJU LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy a korábbi bejelentésünknek és magatartásunknak megfelelően elöljáróban is érdemes rögzíteni, hogy a Demokratikus Koalíció frakciója ezt a javaslatot nem fogja támogatni. Nem fogjuk támogatni, mert egy olyan látszatintézkedésről van szó, ami helyett érdemi megoldásokra lenne szükség. De az eddig kifejtett álláspontunk szerint vagy azon túlmenően néhány konkrét részletet is szeretnék mondani önöknek, hiszen a hivatal felállításának módja, egyeztetések elmaradása, a törvényjavaslat belső ellentmondásai, tiszta és részrehajlás nélküli eljárási szabályok teljes mellőzése miatt a leendő intézmény csak porhintés, formai megoldásnak tekinthető.

Nézzünk néhány részletesebb kifogást erre vonatkozóan! A hivatal tisztségviselőire vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok hallatlanul megengedőek, egyszerűen idemásolták korábbi törvényből a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló egyes passzust, konkrétan a köztisztségviselőkre vonatkozó feltételeket, holott a hatóságnál a speciális tevékenységnek megfelelően sokkal szigorúbbnak kellene lenni. Nézzünk kiragadott példákat, akár csak néhányat mindabból, amiért nem fogjuk megszavazni ezt a törvényjavaslatot, hiszen elnökét a fideszes ÁSZ-elnök javaslatára a fideszes köztársasági elnök nevezheti ki, tehát mi az értelme ennek az egésznek, mi változott meg a korábbiakhoz képest? Nem fogjuk támogatni ezt a megoldást.

Miszerint azt is nyugodtan hozzáteszem, csak egy kiragadott példát mondok ehhez, hogy nem összeférhetetlen a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumában, felügyelőbizottságában betöltött tagság, valamint a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványban betöltött vagyonkezelői tisztség. Önöknél semmi semmivel nem összeférhetetlen, egymás között a koncot felosztják, szétosztják, ilyen szempontból csak erről szól a történet.

Egy másik pont szerint a hatóság megfelelő intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a hatásköreinek gyakorlásában, feladatai ellátásában részt vevő személyek esetében megelőzze, feltárja és orvosolja az objektív érdekellentétnek tekinthető helyzeteket. Ez a rendelkezés is teljesen elfogadhatatlan, megfelelő intézkedések nem ellenőrizhetők, nem számonkérhetők, így államtitkár úr nem tud meggyőzni arról, hogy ez bármilyen ok miatt támogatható lenne.

További jogi nonszensznek tekinthető a közbeszerzésekkel kapcsolatosan: az ajánlatkérőnek a hatóság ajánlásával összefüggő jogsértése esetén a hatóság a feladat- és hatáskörrel rendelkező szerv vagy bíróság eljárását kezdeményezheti. Ez így abszolút nem korrekt, mert egy ajánlás be nem tartása nem minősülhet jogsértésnek, ha viszont jogsértés van, azt minden ajánlástól függetlenül is szankcionálni kell.

Mindezekkel együtt a hatóság igazgatóságát egy úgynevezett alkalmassági bizottság ajánlása alapján nevezi ki az államelnök az ÁSZ elnökének javaslatára, mint ahogy korábban említettem is. Az alkalmassági bizottság tagjait  ugye, előbb-utóbb kell egy alkalmasságra alkalmasságot vizsgáló bizottság ide még egy  az európai támogatásokat auditáló szerv vezetője öt évre bízza meg a nemzetközi nyílt és nyilvános pályázat lefolytatása alapján. Vagyis az a Dencső Balázs, aki Matolcsy bizalmi embereként 2010 óta vezeti az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. keretében, ennek megfelelően csaknem teljesen kizárható, hogy az alkalmassági bizottság tagjainak megbízása során ne legyenek politikai szempontok. Az is aggályos ebben a bekezdésben, hogy a majdan alkalmazandó nemzetközi nyílt és nyilvános pályázat feltételei, lefolytatási rendje, elbírálásának szempontjai nincsenek meghatározva.

Sorolhatnám ezt még nagyon sokáig, de egy dolgot tudok önöknek mondani, a központi költségvetés címrendjének integritáshatósággal összefüggő módosítására vonatkozó kezdeményezésük úgy, ahogy van, elfogadhatatlan, és a legegyszerűbb az lenne, ha visszavonnák, komolyan vennék azt, amit egyébként a Demokratikus Koalíció frakciója benyújtott önöknek, hogy mi az, ami egyébként egy kicsi komolyságot jelezne abba az irányba, hogy önök érdemben akarnak a lopási mutatójukon változtatni. Ezt kezdjék azzal, hogy csatlakozunk az Európai Ügyészséghez!

Mindaddig, amíg ezt nem teszik, addig erre a törvényjavaslatra vonatkozóan a nulla eredményt és a támogathatatlan bélyeget kell ráragasztani. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage