NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy jótanáccsal élnék mindenekelőtt Varju képviselő úrnak, hogy amikor az önéletrajzát frissíti, akkor a költségvetési bizottsági elnöki tisztséget hagyja ki belőle, mert ön láthatóan nem tudja, mi a költségvetés címrendje, merthogy arról nem nagyon beszélt, a törvényjavaslat pedig arról szól. Érdemes lett volna a témáról beszélnie.

De ha már mondott egypár dolgot, akkor hadd reagáljak. Azt mondta, hogy ez egy látszatintézkedés, egy látszatintézkedés-csomag. Ahhoz képest, hogy a DK öles hirdetésekkel, sokmilliós Facebook-hirdetésben hirdeti magáról, hogy a legeurópaibb párt, párt így még nem szállt bele az Európai Unióba, mint önök most. Ez az Európai Bizottsággal leegyeztetett törvényjavaslat és az ahhoz kapcsolódó törvények. A DK törvényjavaslata, amit önök benyújtottak, az nincs leegyeztetve az Európai Bizottsággal, a kormány törvényjavaslata pedig le van. Ez az óriási különbség a kettő törvényjavaslat között, tisztelt képviselő úr. Az egyik a hónapok óta tartó konstruktív párbeszéd eredményeképpen benyújtott törvényjavaslat-csomag, a másik pedig az önök politikai provokációja, tehát ez a két óriási különbség van a most tárgyalt és az önök által benyújtott törvényjavaslat között.

Lefolytattuk már a vitát az integritáshatóság létrehozásáról, lefolytattuk már a vitát az Európai Unióval való megállapodás érdekében benyújtott törvényjavaslatról, sőt a normakontrollkérésről pont a mai nap egyeztettünk, pont a mai nap volt az a törvényjavaslat, amellyel az Országgyűlés az Alkotmánybírósághoz fordult. A mostani törvényjavaslat azért van előttünk, mert az államháztartási törvény értelmében csak az Országgyűlés hozhat létre új fejezetet a költségvetésen belül. Ezért ez egy országgyűlési hatáskör, ezt a Pénzügyminisztérium nem tudja saját hatáskörben megoldani, ezért fordult az Országgyűléshez, hogy ha létrehozunk egy ilyen új hatóságot, amely az európai uniós források tisztább, átláthatóbb, egyszerűbb és egyenlőbb elosztását célozza, és ezt fogja felügyelni ez a hatóság, akkor kerüljön bele a költségvetésbe ez az új fejezet. Ezért fontos megjegyezni, hogy ez a mostani törvényjavaslat egy technikai törvényjavaslat, az integritáshatóság lényegéről már volt, és szerintem azért a jövőben lesz is lehetőségünk eleget vitatkozni, tisztelt képviselőtársaim.

Az integritáshatóság az európai uniós források felhasználásával összefüggésben minden olyan esetben fellép majd, ahol a hatóság álláspontja szerint az európai uniós források felhasználásának ellenőrzése körében feladat- és hatáskörrel rendelkező szervezetek nem tették meg esetleg a szükséges lépéseket. Az integritáshatóság az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében fontos intézmény, így ennek költségvetési fejezetét is szükséges megteremteni, ezért a KDNP, ahogy a hatóság létrehozását, úgy a költségvetési fejezet létrehozását is támogatni fogja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage