NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Annyiszor elhangzott ez már ma és az elmúlt hetekben az ellenzéki képviselőktől, hogy már a háború előtt is milyenek voltak az inflációs számok, meg az energiaár-alakulás hogyan történt, hogy tegyük már ezt tisztába egyszer és mindenkorra, mert folyamatosan önök ezzel vádolnak bennünket. Tehát az történt, hogy 2021 őszén elindultak felfel az energiaárak, s ez magával húzta az inflációt. Miért történt ez? Mert Brüsszel be akarta vezetni, és napirenden volt a klímaadó, hogy akinek háza van, akinek autója van, meg akinek lakása van, és ezt használja, az fizessen pluszadót. A klímaadót beárazta a piac, ezért az akkori 25 eurós megawattóra gázárból fölment 100, meg esetenként 150 euró fölé ez a gázár. Ez szépen visszakorrigált körülbelül 100 alá a háború kezdetekor.

A háború kezdete után történt egy nagy megingás, hiszen megijedt a piac, hogy az egyik legnagyobb energiahatalom belekeveredett egy háborúba, sőt megtámadta Ukrajnát  Oroszországról van szó , ezért történt egy felemelkedés, de utána ez visszament. És tetszik tudni, képviselő úr, hogy mikor kezdődött el a magas gázár, és mikor kezdődött el az igazi emelkedés, ami majdnem 300 euróig repítette a gáz árát és négyszeresére a villamos energia árát? A hatodik szankciós csomagnál. Ezért beszélünk mi a szankciókról. És azt ne vessék a szemünkre, hogy mi már a háború előtt három hónappal is megvédtük a magyar fogyasztókat, mert benzinárstopot vezettünk be, meg élelmiszerárstopot vezettünk be, meg kamatstopot vezettünk be, mert akkor a hibás brüsszeli döntések miatt elindult felfele az infláció, és elindultak felfele az energiaárak. Ezek összefüggésben vannak egymással.

A történet nem ért véget. Pont ezért kérjük önöket is és a többi ellenzéki pártot is, hogy segítsenek bennünket a szankciók elleni küzdelemben, kifejezetten az energiaszankciók elleni küzdelemben, mert a tőzsdeiár-alakulás a villamosenergia-árnál és a gázárnál világosan megmutatja, hogy a szankciós csomagok óta kezdett el az egekbe repülni. Ez a probléma, tisztelt képviselő úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage