KISSNÉ KÖLES ERIKA, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának előadója: Spoštovana gospa Predsednica! Spoštovani gospod varuh človeških pravic, spoštovana gospa varuhinja narodnostnih pravic! Hvala za besedo, gospa Predsednica!

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Ombudsman Úr! Tisztelt Ombudsmanhelyettes Asszony! Köszönöm a szót.

V veliko čast mi je, da na plenarni seji državnega zbora Madžarske smem spregovoriti o poročilu varuha za varovanje človeških pravic na Madžarskem ter poročila varuhinje narodnostnih pravic odgovorne za narodnostne pravice na Madžarskem.

Megtiszteltetés a számomra, hogy a magyar Országgyűlés plenáris ülésén megszólalhatok az alapvető jogok biztosának és a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettesnek a 2021. évi tevékenységéről szóló beszámolója kapcsán.

Az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága a 2022. szeptember 26-ai ülésén megvitatta „Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenységéről 2021” címmel, B/16. számon benyújtott beszámolót, és arról állásfoglalást alakított ki.

Az alapvető jogok biztosa és a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes asszony a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága megalakulásától kezdve kiemelten jó kapcsolatot tart fenn a 13 őshonos nemzetiség képviselőjével, szószólóival és az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel is, amit ezúton is tisztelettel köszönök nekik.

Magyarországon a nemzetiségek jogairól szóló törvény a nemzetiségek egyéni és kollektív jogainak gyakorlását biztosítja. A jogszabályok megléte azonban több esetben nem elegendő azok maradéktalan érvényesítéséhez; jogsértések az egyes nemzetiségekhez tartozó egyének vagy csoportok esetében a törvény ismeretének hiánya vagy annak félremagyarázása, olykor tudatos megsértése okán alakulnak ki. Ezek feltárása, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és az irányítása alatt dolgozó munkatársak alapos, minden részletre kiterjedő és kitartó munkája, a konkrét esetekre vonatkozó feltáró tevékenység, majd az azokból elkészült ombudsmani jelentések számos esetben segítik a jobb jogérvényesítést a nemzetiségi élet területén, a jogorvoslati eljárások mellett több esetben előfordul, hogy a jogalkotó számára javaslatot fogalmaznak meg bizonyos jogterületre vonatkozóan a törvényi háttér módosítására is.

Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet biztoshelyettes asszony és munkatársai, használva a digitális eszközök tárházát, a pandémia idején is törekedtek arra, hogy a nemzetiségi közösségek életében jelentkező ellentmondásokat feltárják, vizsgálati eredményeiket rendszerezzék, segítve ezzel a nemzetiségek aktuális helyzetét is. Munkájukkal jelentősen hozzájárultak a nemzetiségekhez tartozó egyének és nemzetiségi közösségek jogbiztonságtudatához.

Az Alaptörvény és a jó törvényi szabályozás, a nemzetiségi jogvédelmi rendszer fennállása ellenére előforduló visszásságok olykor egy-egy konkrét helyzet esetén rávilágítanak arra, hogy a jól megalkotott jogszabályi háttért is át lehet lépni, ami a jogok csorbulása mellett a nemzetiségi közösségekhez tartozók értelmi és érzelmi életében egyaránt törést okozhat.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a nemzetiségi ombudsmanhelyettes munkája révén megoldódtak korábban vitára, visszaélésekre okot adó kérdések; az ombudsmani vizsgálatok, jelentések szükség szerint a jogsértő magatartást tovább korlátozó, a jogérvényesítést segítő eredményeket hoztak törvénymódosítások révén is.

A 2021. évi beszámoló a korábbi évek gyakorlatában tapasztaltaknak megfelelően rendkívül pontos és jól használható dokumentum. Az ügyintézés a világjárvány ellenére sem állt le. A beszámolót tanulmányozók láthatják, hogy a 2021. év során jelentősen megnövekedett a papíralapú vagy elektronikus dokumentumok kezelése, mellyel a helyszíni jelenlétet váltotta ki a hivatal. A hivatalhoz beérkező ügyek nagy százaléka a roma állampolgárokat és közösségeiket érinti. 2021-ben azonban jelentős emelkedést mutat a valamennyi nemzetiségi közösséget érintő ügy, köztük az egyenlő bánásmód követelményét érintő, neveléssel-oktatással, gyermekjogokkal, a nemzetiségi felsőoktatással kapcsolatos témák, de előfordul a nemzetiségek véleményezési és egyetértési jogát sértő magatartás miatti beadvány is.

(9.50)

2021-ben is felmerült a közösségi névhasználat, a nemzetiségi önkormányzatok működésével kapcsolatos törvényben biztosított jogok sérelme, vagy a gyűlöletbeszéddel, a gyűlölet hatására kirobbanó vitákkal, a szociálisan hátrányos helyzetben élőkkel kapcsolatos ügy. A fentiekről részletesebben az utánam felszólaló ruszin nemzetiségi szószóló asszony fog tájékoztatást adni.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2021. január 1-jétől az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szervezeti egységeként, Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóság néven folytatja tevékenységét. Az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága ezt az átalakulást támogatta; előnye már a 2021. év során bizonyítást nyert.

Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2021. évi tevékenységéről szóló beszámolót annak alapossága, szakmai értékei miatt bizottságunk nevében is elfogadásra javaslom. Köszönöm a figyelmet. Hvala za vašo vljudno pozornost. (Taps a kormánypártok padsoraiból.  Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage