DR. MÉSZÁROS LAJOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Biztos Úr! Tisztelt Biztoshelyettes Asszony és Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz képviselőcsoportjának vezérszónokaként pár mondattal én is szeretném kiegészíteni a képviselőtársam által elmondottakat, illetve a nemzetiségi szószólók által elmondottakat.

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága a 2022. július 6-án tartott ülésén rendkívül alaposan és részletesen megtárgyalta az alapvető jogok biztosának, valamint helyetteseinek tevékenységéről szóló 2021. évi beszámolót, melyet a bizottság elfogadásra alkalmasnak ítélt.

Tisztelt Országgyűlés! Az alapvető jogok biztosa a törvény vonatkozó rendelkezéseivel és szellemiségével összhangban folyamatos figyelmet fordított a kiemelt vizsgálati területekre. Három ilyen terület volt: az egyik a leginkább veszélyeztetett gyermekcsoportok jogainak védelmét érintő ügyek, a másik a fogyatékossággal élő személyek, illetve a gyermekek jogainak védelmét érintő ügyek, harmadrészt pedig a biztoshoz és két helyetteséhez tartozó, Magyarországon élő nemzetiségek jogai, valamint a jövő nemzedékek és az egészséges környezethez való jog védelme.

A Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes 391 ügyben intézkedett. A világjárvány és az ennek nyomán elrendelt veszélyhelyzet 2021-ben is megkerülhetetlenül jelen volt a világban, így továbbra is nehezítette a hatóságok, intézmények és közszolgáltatók működését, valamint az állampolgárok mindennapi életkörülményeit, foglalkoztatási helyzetét. A gazdasági-társadalmi élet fokozatos újraindulása azonban a nemzetiségi közélet és a nemzetiségi közösségek többsége számára is az újrakezdés lehetőségét jelentette. A világjárvány következtében jelentkező gazdasági problémák súlyosabban érintették a hátrányos helyzetű lakosságot. Gazdasági-társadalmi kirekesztettségük az újrakezdési lehetőségeiket is szűkítette.

A fenti folyamatok hatással voltak a nemzetiségi biztoshelyettes munkájára, jelentős kihívást jelentettek, és befolyásolták a beadványok számát és típusát is. 2021-ben a nemzetiségi érintettségű ügyek száma 11 százalékos növekedést mutatott a 2020-as adatokhoz képest. Ez csak visszatérés volt a világjárványt megelőző évek ügyforgalmi trendjéhez, amely azonban az újrakezdési folyamat egyik fontos indikátorának tekinthető.

A klasszikus nemzetiségi jogi ügyekben az egyedi visszásságokat kifogásoló beadványok helyett kevesebb, de nagyobb elvi jelentőséggel bíró beadványok érkeztek a nemzetiségi közösségek tagjaitól, míg az egyenlő bánásmóddal és esélyegyenlőséggel kapcsolatos problémák esetén a szinte kizárólagosan roma származású panaszosok túlnyomó többsége egyedi élethelyzeteket sérelmező beadványokkal fordult a nemzetiségi biztoshelyetteshez.

Tisztelt Képviselőtársak! A jövő nemzedékek szószólója mandátumának esszenciája a jövő nemzedékeket érintő alaptörvényi keretek feletti őrködés, amelynek keretében a fentiek mellett különösen a következő három alkotmányos cikk alapozza meg a feladatkörét. Az Alaptörvény P) cikke értelmében a természeti erőforrások, a biológiai sokféleség, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása, a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége. Az alapvető jogok biztosának és a szószólónak a 2021. évi környezetvédelmi világnap alkalmából kiadott közös közleménye kiemelte, hogy megkezdődött az ENSZ ökoszisztéma-helyreállítási évtizede. A nemzetközi elvárásokat tükrözve az Európai Parlament 2021-ben fogadta el az EU 2030-ig szóló biodiverzitás-stratégiáját, amelynek egyik fő célja, hogy 2050-re az EU ökoszisztémái helyreálljanak, ellenállóak és megfelelően védettek legyenek.

A biológiai sokféleség kérdése kapcsán számos témakörrel kiemelten is foglalkozott a 2021. évben a szószóló. Ezek közül az egyik a „Beporzók védelme és települési zöldfelületek” című rendezvény volt, amelynek során a szószóló felhívta az önkormányzatok figyelmét a települési zöldfelületek szerepére a beporzók védelmében, tágabb értelemben pedig a biológiai sokféleség egészének megőrzésében.

A szószóló a 2021. évben a vegyszerek ökológiai hatásainak, így az élővilágra kifejtett kedvezőtlen hatásainak a csökkentése érdekében a szúnyoggyérítés jelenlegi gyakorlatával is foglalkozott, amelynek kapcsán műhelybeszélgetést is szervezett.

Az Alaptörvényből fakadó, a jövő nemzedékekkel szemben fennálló felelősség azt kívánja meg a jogalkotótól, hogy intézkedései várható hatását a tudományos ismeretek alapján, az elővigyázatosság és a megelőzés elvének megfelelően értékelje és mérlegelje. Az állam az alkotmányos jelentőségű elővigyázatosság elve és a P) cikkelyben megfogalmazott kötelezettség folytán nem hagyhatja figyelmen kívül az esetleges kockázatokat.

Üdvözlendő, hogy az alapvető jogok biztosa beszámolója során arról tájékoztatta az Igazságügyi Bizottságot, hogy a hivatal a jobb elérhetőség és láthatóság érdekében 2022-ben hat területi irodát nyitott, így 2022 áprilisától immáron hat vidéki nagyvárosban személyesen is elérhetőek. Az eddigi ügyfélszolgálatokat kiterjesztették, és a biztos úr hat munkatársa hat vidéki nagyvárosban személyesen is fogadja immáron a panaszokat, és jogi segítséget tud nyújtani a hozzájuk fordulóknak.

Tisztelt Országgyűlés! Az elhangzottak alapján megállapítható, hogy az alapvető jogok biztosa és helyettesei magas szakmai színvonalon, az alapvető jogok védelme iránt elkötelezett módon látják el az Alaptörvényben és az alapvető jogok biztosáról szóló törvényben előírt feladataikat. Az elhangzottakra tekintettel kérem a tisztelt képviselőtársakat, hogy az alapvető jogok biztosának 2021. évi beszámolóját fogadják el. A Fidesz képviselőcsoportja támogatja annak elfogadását. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage