AZBEJ TRISTAN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önök előtt lévő törvényjavaslat célja a Magyarország és Norvégia közötti beruházásvédelmi megállapodás megszüntetése, amely összhangban áll Magyarország európai uniós tagságából fakadó kötelezettségeivel, valamint az Európai Unió Bírósága által meghozott, a tagállamokra nézve kötelező ítélettel.

Kérem, engedjék meg, hogy először röviden ismertessem a törvényjavaslat alapjául szolgáló ítélet tartalmát és annak Magyarországra vonatkozó jogkövetkezményeit. Az Európai Unió Bírósága a Szlovák Köztársaság kontra Achmea B. V. ügyében hozott ítéletében kimondta, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel ellentétes a tagállamok között létrejött nemzetközi beruházásvédelmi megállapodásokban szereplő választottbírósági klauzula.

A választottbírósági klauzula értelmében, ha az Európai Unió egyik tagállamának beruházója egy másik tagállamban létesít beruházást, és a beruházással kapcsolatban vita merül föl, a beruházó által az érintett uniós tagállammal szemben választottbírósági eljárás indítható. A bíróság ítélete szerint az EU-n belüli kétoldalú beruházási megállapodásokban szereplő, az imént ismertetett választottbírósági kikötések ellentétesek az uniós joggal.

Az Achmea-ítélet végrehajtása és az ehhez kapcsolódó uniós szintű összehangolt cselekvés megteremtése érdekében a tagállamok vállalták, hogy megszüntetik valamennyi egymás közötti kétoldalú beruházásvédelmi megállapodásukat. Figyelemmel az EGT-megállapodás azon célkitűzésére, hogy az uniós jogszabályokban foglaltakkal azonos rendelkezéseit az Európai Unió jogával egységesen szükséges értelmezni és alkalmazni, a Bíróság korábbi döntéseiben egyértelművé tette, hogy a beruházásvédelemhez kapcsolódó alapvető szabadságok megfelelően vonatkoznak az Európai Unió és Norvégia, Izland és Liechtenstein között megvalósuló beruházásokra. Mindezekre tekintettel a Bíróság Achmea-ítélete hatással van a Magyarország Kormánya és a Norvég Királyság Kormánya között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodásra is, amelynek megszüntetése így összhangban áll az Európai Unió jogával.

A magyar szabályozás alapján a szóban forgó nemzetközi jogi kötelezettség megszüntetésének magyar fél által történő elfogadásához az Országgyűlés felhatalmazására van szükség. A megszüntetést törvényben kell elrendelni, és a közös megegyezéssel történő megszüntetést tartalmazó jegyzékváltást is ugyanezen törvényben kell kihirdetni. Emellett a korábbi kihirdető jogszabály hatályon kívül helyezéséről is rendelkezni kell.

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország a Norvégiával kötött beruházásvédelmi megállapodás megszűnéséről szóló megállapodás megkötésével az uniós jogból fakadó kötelezettségeivel összhangban jár el. Ezért kérem a tisztelt képviselő hölgyeket és urakat, hogy a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek. Megtisztelő figyelmüket ezúttal is köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage