DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Ház! Utoljára júniusban feküdt előttünk egy hasonló törvényjavaslat, amely az Egyesült Királysággal kötött beruházásvédelmi megállapodásunkat érintette. Alapja, ahogy ez elhangzott, az Európai Unió Bíróságának egy egyedi ügyben meghozott döntése volt. Az úgynevezett Achmea-ügyben hozott ítélet értelmében ellentétesek az uniós joggal az olyan beruházásvédelmi megállapodások, amelyek lehetőséget biztosítanak két uniós tagállam számára, hogy választott bíróság előtt indítsanak egymás ellen eljárást. A bíróság érvelése szerint ezáltal veszélyeztetve lenne az uniós jog elsőbbsége, hatékonysága és közvetlen hatálya, valamint az uniós szerződésekben biztosított jogorvoslati rendszer.

(12.20)

Az ítéletet követően a tagállamok vállalták, hogy felszámolják az egymással kötött ilyen tartalmú megállapodásaikat. A Norvég Királyság Kormányával 1991. áprilisban kötött megállapodás éppen ilyen lehetőséget biztosított a feleknek, ezért ugyanúgy felszámolási kötelezettség terheli, ahogy korábban a Magyarország Kormánya és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának Kormánya vagy az Osztrák Köztársaság Kormánya között korábban fennálló megállapodásokat is.

Úgy gondolom, hogy az Európai Unió Bíróságának döntése és az azt követő uniós tagállami válaszok egyértelműek, és a megindult nemzetközi és magyar gyakorlat követhető példaként áll előttünk. Ezért ezúton is kérem a tisztelt képviselőtársaimat a Fidesz-frakció nevében, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage