DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A javaslat értelmében az Országgyűlés felhatalmazást ad a magyar és a norvég állam között fennálló beruházások elősegítéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás megszüntetésére.

Tartalmi észrevételekről valóban annyit, bár nagyon pontosan elmondta államtitkár úr, hogy mi áll az ügy hátterében, hogy az Európai Unió Bírósága 2018. március 6-án kimondta a Szlovák Köztársaság kontra Achmea B. V. ügy kapcsán, hogy a tagállamok között létrejött nemzetközi beruházásvédelmi megállapodásokban szereplő választottbírósági klauzula ellentétes az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel, mivel aláássák az uniós szerződések által biztosított jogorvoslati rendszert, ezáltal veszélyeztetik az uniós jog autonómiáját, hatékonyságát, elsőbbségét és közvetlen hatályát, illetve a tagállamok közötti kölcsönös bizalom elvét. Figyelemmel az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás azon célkitűzésére, hogy az uniós jogszabályokban foglaltakkal azonos rendelkezését az Európai Unió jogával egységesen szükséges értelmezni és alkalmazni, a Bíróság korábbi döntéseiben egyértelművé tette, hogy a beruházásvédelemhez kapcsolódó alapvető szabadságok vonatkoznak az Európai Unió és Norvégia, Izland és Liechtenstein között megvalósuló beruházásokra is, így a Magyar Köztársaság Kormánya és a Norvég Királyság Kormánya között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodásra is, amelynek megszüntetése így összhangban áll az Európai Unió jogával. A tavalyi év novemberében egyébként Svédországgal, illetve Finnországgal kötött hasonló megállapodások megszüntetéséről szóló megállapodások megkötésére került sor ugyanebből az okból.

Úgy tűnik, képviselőtársamtól eltérően másik két ügyet hoztam, nem a mostanit, de fontos, hogy ezek is a jegyzőkönyvben rögzítve legyenek. A kérése mind az államtitkárnak, mind a kormánypárti képviselőtársamnak fog teljesülni: ezt a javaslatot a Magyar Szocialista Párt támogatja. Köszönöm szépen. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage