DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Három törvényjavaslatról beszélt államtitkár úr. Tényleg nagyon röviden mindegyiknek egy picit a tartalmáról, megerősítve, amit államtitkár úr is mondott.

Az első törvényjavaslat esetében az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága 2022. március 14-18. között tartotta meg a 65. ülésszakát, és úgy döntött, hogy a brorphine és a metonitazene elnevezésű anyagot felveszik az egységes kábítószer-egyezmény jegyzékére. Itt nyilvánvaló, hogy azok, akik ebben szakértők, tudják, hogy az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága évente ülésezik Bécsben, ahol a nemzetközi kábítószer-politika alakításán kívül meghatározhatja, mely anyagok kerüljenek a nemzetközi ellenőrzés alá.

Az ENSZ kábítószerekkel kapcsolatos egyezményei az egészségre való veszélyességük, a visszaélés kockázata, terápiás értékük alapján osztályozza a kábítószereket és pszichotrop anyagokat, és négy jegyzékbe sorolják a kábítószereket. A fent megjelölt két anyagot az I. számú jegyzékbe sorolták, ami azt jelenti, hogy a bizottság szerint ezek visszaélésekre adhatnak alkalmat, és káros hatásaik lehetnek, vagy kábítószerré átalakíthatók. Az egyezmény szerint a részes államok kötelezettsége meghozni azon jogalkotási intézkedéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy rendelkezéseit saját területükön hatályba léptethessék és végrehajthassák.

A másik a T/1206. számú törvényjavaslat. Itt nyilvánvaló, hogy a fent említett anyagot  nem ismétlem  a II. jegyzékbe sorolták, és nyilvánvaló, hogy az egyezmény szerint a részes államok kötelezettsége meghozni azokat a jogalkotási intézkedéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a rendelkezéseit saját területükön hatályba léptessék és végrehajtassák.

És a harmadik törvényjavaslat pedig: az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága 2022. március 16-ai ülésén a 65/4-6. számú döntéseivel a 4-AP, az 1-boc-4-AP és a norfentanyl elnevezésű anyagokat az Egyesült Nemzetek Szervezete keretében a kábítószerek és a pszichotrop anyagok tiltott forgalmazása elleni egyezménynek szintén az I. jegyzékébe vette fel. Nyilvánvaló, hogy ezt a három anyagot, amelyről most éppen beszéltem, az I. jegyzékbe vette fel, ami azt jelenti, hogy a bizottság szerint ezek olyan pszichotrop anyagok, melyek visszaélésekre adhatnak alkalmat, káros hatásaik lehetnek, illetve kábítószerre átalakíthatók, ahogy ezt az előzőekben is említettem.

Ezeknek a döntéseknek az elismerése eddig nem történt meg hazánk részéről, ezért szükséges az ENSZ keretében a kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott forgalmazása ellen 1988. december 20-án, Bécsben kelt egyezmény kihirdetéséről szóló törvényt módosítani.

Mind a három törvényjavaslatot, tehát a T/1205., T/1206. és a T/1207-est a gondos előkészítést követően a Magyar Szocialista Párt frakciója támogatni fogja. Köszönöm szépen, elnök úr, államtitkár úr, képviselőtársaim, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage