DUDÁS RÓBERT, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, az előző felszólalásokban, főleg a Gurmai Zita által elmondottakban minden dátum, minden képlet, minden benne volt. Hollik képviselő úr említette azt, hogy evidens lesz, most nagyon úgy néz ki, evidenssé válik az, hogy minden képviselő, minden frakció, minden párt ezt el fogja fogadni.

Én azt gondolom, hogy az ENSZ-től az Unión keresztül bármely szervezet, amelyik ezzel a témával foglalkozik, azok számára ténylegesen evidencia, hogy ebben pozitívan kell hogy megnyilvánuljunk. El kell hogy ítéljük, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy minél több szer kerüljön a tiltólistára, a fogyasztást, a terjesztést és minden ehhez kapcsolódó dolgot pedig visszaszorítsunk. Én azt gondolom, hogy a magyar parlament plenáris ülése mellett a szakbizottságokra is jellemző volt az elmúlt években, hogy ebben a kérdésben egyetértés volt, így én biztos vagyok benne, hogy jelenleg is ez fog történni.

Ugyanakkor viszont szeretném arra felhívni minden tisztelt képviselő hölgy és úr figyelmét, hogy azzal, hogy döntést hozunk a parlamentben, rábólintunk, igen gombot nyomunk, elméletileg foglalkozunk ezzel a témával, ez bár nagyon fontos, a gyakorlati oldala véleményem szerint legalább ennyire, ha nem fontosabb.

Szeretném jelezni, tisztelt államtitkár úr, hogy évről évre költségvetési módosítókat nyújtunk be ehhez a területhez, vagy éppen határozati javaslatot nyújtunk be, ami ezt a területet célozza meg, és azt célozza meg, hogy ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban foglalkozzunk vele, próbáljuk meg visszaszorítani a fogyasztást és a terjesztést, mint ahogy már említettem is.

(12.40)

Napjainkban rendkívüli méreteket ölt a kábítószer fogyasztóinak a száma. Hiába bővül folyamatosan a tiltott szerek listája, az intézkedések nem tudják követni az új összetételű drogok piacra kerülését.

Itt szeretném közbeszúrni, hogy említésre került, hogy évente ülésezik Bécsben az a szervezet, amelynek a döntéseit próbáljuk mi most a magyar jogrendbe is beépíteni. Az egyrészt dicséretes, hogy minden évben ülésezik, ugyanakkor viszont ha évente kötött időpontban ülésezik egy ilyen jellegű szervezet  csak hogy értse, államtitkár úr, arra próbálok rávilágítani , a terjesztők és a készítők a kieső egy évben nem pihennek, tehát lehet, hogy lépéselőnyben vannak. Itt egy folyamatos utánkövetésre, folyamatos munkára van szükség, s ha kell, akkor nem évente kell ezeket a nyilatkozatokat idehozni, hanem akár gyakrabban is. Nagyon fontos, hogy a jelen statisztikák azt mutatják, hogy a használók között egyre több a 18 év alatti, sőt az egészen gyermek is.

A leszakadó és elmaradott településrészeken a szerek használata közösségeket tett függővé, családokat tett tönkre, és fiatal életek vesztek kárba az egész országban. Ebből kiindulva javasoltuk egy költségvetési módosító formájában, hogy hozzanak létre olyan programot, amely során az Országos Rendőr-főkapitányság civil szervezetek bevonásával meg tudja erősíteni az eddigi drogprevenciós vonalát. Kiemelten fontos, hogy jussanak el minden általános és középiskolába felvilágosító előadásokat tartani a droghasználat veszélyeiről. Meggyőződésem, hogy nem elég a problémát kezelni, ami nagyon fontos, de akkor már egy kialakult helyzetet kell hogy kezeljenek. A megelőzésre legalább ekkora, ha nem nagyobb hangsúlyt kell hogy fektessenek.

Szeretném javasolni, hogy amennyiben a jövőben az ellenzéki oldalról, a Jobbik részéről is, s biztos vagyok benne, hogy a jövőben is fogunk benyújtani ehhez a témához kapcsolódó határozati javaslatokat, akkor azokat fogadják meg, de minimum fontolják meg, mert higgyék el, hogy számos fontos kérdést vetettünk már fel, ami lesöprésre került, majd egy következő formában az önök részéről került visszahozásra. Higgyék el, hogy mi is a jót akarjuk. Természetes, hogy támogatjuk ezt a törvényjavaslatot.

S a végén szeretném kiemelni, hogy a prevencióra nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni. Kérem önöket, hogy erre helyezzenek nagyobb hangsúlyt, és minden olyan szervezettel legyenek kapcsolatban, ha kell, jöjjenek létre új egyesületek, amelyek a felvilágosítással próbálják megakadályozni azt, hogy a droghasználat minél jobban visszaszoruljon Magyarországon, mert bár most a magyar Országgyűlésben vagyunk, ez Magyarországon nagy probléma, ez a magyar embereknek is nagy probléma, de egyébként egy világszintű problémával állunk szemben. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage