CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Kormánypárti Képviselők! Önök hadat üzentek az oktatási rendszernek, háborút folytatnak a pedagógustársadalom ellen. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy önök háborút folytatnak a saját nemzetük ellen. Ebben a háborúban mindent bevetnek, ami rendelkezésükre áll: megfélemlítést, igaztalan sározását a pedagógusoknak és az anyagi ellehetetlenítést is. Igen, képviselőtársaim, a mai magyar kormány beveti a rendelkezésére álló legerősebb fegyvert: a pénzt. Megpróbálják teljes mértékben ellehetetleníteni, megfélemlíteni a Magyarországon dolgozó pedagógusokat, úgy, hogy egyébként az ő fizetésük, az ő megélhetésük most is kétségbeejtően gyenge.

És hogy ne mondják, hogy a levegőbe beszélek, csak az elmúlt hetekből néhány példa. Az I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskolában öt pedagógus fizetését csökkentették létszámhiányra hivatkozva. Szerencsére 120 szülő határozott és sikeres kiállása következtében önök itt még visszakozásra kényszerültek.

De azt is látjuk és azzal is napról napra találkozunk, hogy tömegével kézbesítik a figyelmeztető és elbocsátó leveleket a pedagógusoknak, azoknak a pedagógusoknak, akik ki mernek állni egy működőképesebb, egy jobb oktatási rendszer mellett, akik fel merik emelni a szavukat, hogy a fizetésük megalázóan alacsony. Elég példaként a Kölcsey Gimnáziumot mondani, ahol öt pedagógusnak szüntették meg a munkaviszonyát, vagy a Karinthy Gimnáziumot, ahol szintén egy egész csomag figyelmeztetést és talán megrovást postáztak a pedagógusok számára.

De a sor itt nem áll meg. A mai napon önök rendőrt hívtak a szülőkre, mert át akartak adni egy petíciót a tankerület számára. Tehát ma már ott tartunk, hogy a magyar kormány képviselői rendőrt hívnak a tiltakozó szülőkre, mert át akarnak adni egy petíciót.

És azt is pontosan látjuk, hogy az alapvető, minimális követelményeket sem tudják biztosítani az oktatásban. Erre is van konkrét példa. Gödöllőn a Török Ignác Gimnáziumban olyan tarthatatlan állapotok vannak, amelyek teljes mértékben ellehetetlenítik az oktatási tevékenységet.

Az önök háborújának egyértelmű vesztesei a diákok és mindannyiunk közös jövője, az ország jövőbeli versenyképessége, az itt élő fiatalok jövőbeli versenyképessége, piaci helyzete. Az önök harca embertelen, jogszerűtlen és a végletekig káros. Döbbenet azt látni, hogy önök ellenséget látnak a pedagógusban, mert azt mondja, hogy nem tudok megélni 200-300 ezer forintból, úgy, hogy egyébként ebben az évben az infláció meghaladja a 20 százalékot, az élelmiszer-infláció a 30-at, és úgy néz ki, hogy jövőre is lényegesen 10 százalék fölött várható az infláció. Önöknek erre az a válasza, hogy majd adunk januártól 10 százalék béremelést, ami azt jelenti, hogy nemcsak idén vettek el a reálbéréből a pedagógusoknak, hanem jövőre is el akarnak venni a reálbéréből a pedagógusoknak, pedig pontosan tudjuk, hogy lehetne gyors, hatékony és egyértelmű megoldást találni a pedagógusfizetések helyzetére.

Ma a 2014-es minimálbér alapján számított vetítési alapból van kiszámolva a pedagógusok fizetése. Nem kellene mást tenniük, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, mint hogy a vetítési alapot nem a 100 500 forintos ’14-es minimálbérhez kötik, hanem például a mindenkori bérminimumhoz. Ebben az esetben már holnaptól lehetne a pedagógusok fizetése két és félszer annyi, mint most, és legyünk őszinték, a pedagógusok megfizetése sokszorosan fog megtérülni nemcsak a pedagógusok számára, hanem a költségvetés számára, a magyar gazdaság számára, mindannyiunk jövője számára.

Önöket arra szólítom föl, hogy hagyják abba ezt az embertelen háborút, és végre oldják meg, mert a költségvetésben ott a forrás. Nem győzöm hangsúlyozni: ahol van pénz mobilcég felvásárlására, teljesen ok nélkül, ott kell hogy legyen pénz  és van is  a pedagógusbérek rendezésére. Köszönöm szépen. (Taps az LMP, a Momentum és a Párbeszéd soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage