SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Tisztelt Képviselőtársaim! Rétvári Bence államtitkár az imént számonkérte egy ellenzéki képviselőtársamon, hogy miért szólal fel oktatásügyben, amikor eddig nem is szólaltak fel ebben. Én erre azt szeretném mondani, hogy ön pedig eddig az EMMI-nek volt az államtitkára és nem a Belügyminisztériumé, akkor lehet, hogy önnek sem kéne ebben felszólalni, mert a belügynek körülbelül annyi köze van az oktatáshoz, mint ahogy ön azt gondolta más képviselőtársaimmal kapcsolatban.

De térjünk rá a másik nagyívű mondására: ön szerint, ha nő a gazdaság, akkor többet lehet költeni az oktatásra. Az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a gazdaság egy világgazdasági fellendülésnek köszönhetően, ehhez képest azt látjuk, hogy Magyarország, Orbán Viktor és az önök kormánya összesen a GDP 2,5 százalékát költötte a közoktatásra, ami a harmadik legrosszabb arány az Európai Unióban. (Rétvári Bence: Ezt ki mondja?) Palkovics László 2016-ban azt mondta, hogy ’17-re a pedagógus-átlagbér eléri a diplomásátlagbér 80 százalékát. Akkor még köze nem volt ennek az egészhez, uniós pénzekhez, szankciókhoz és egyebekhez. Ehhez képest ezt sem sikerült betartaniuk. 2019-re a középiskolákra szánt összeg a 2014-es összeghez képest megfeleződött, miközben mindenhol, itt is nőtt a gazdaság.

Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, ez nem hiba, ez történelmi bűn, ez nemzetárulás. Az a kormány, amelyik kizárólag a hatalom megtartása érdekében lepusztítja a közoktatást, az történelmi bűnt követ el, elárulja a saját jövőjét, elárulja a saját fiataljait, elárulja a saját országát. Az a kormány, amelyik a KSH bértáblája szerint egy kezdő pedagógusnak még mindig nettó 220 ezer forintot fizet, egy húsz éve a pályán lévő tanárnak pedig nettó 280 ezer forintot, miközben Orbán Viktor havi 5 millió forintos bért kap, az nemzetárulást követ el. Itt van a KSH bértáblája, 220 ezer forintot keres ma egy kezdő pedagógus. Az a kormány, amelyik annyira lepusztítja a közoktatást, hogy a nemzetközi kompetenciafelmérésen a magyar diákok teljesítenek az egyik legrosszabbul (Vitályos Eszter: Ez nem igaz!)  itt van a PISA-teszt ábrája (Felmutatja.), a zöld Magyarország, a piros Lengyelország, a sárga pedig az OECD-átlag; ilyen zuhanást produkáltak a magyar diákok annak köszönhetően, hogy önök lepusztították a közoktatást , nos, az a kormány, amelyik ezt csinálja, nemzetárulást követ el.

Az a kormány, amelyik 540 milliárd forintot akar egyetlen kínai titkosszolgálati egyetemre költeni, a Fudan Egyetemre, miközben az egész magyar felsőoktatásra 450 milliárd forintot költ a költségvetésből, az nemzetárulást követ el. Az a kormány, amelyik 70 milliárd forintot költ Semjén Zsolt vadászati kiállítására, és nem hajlandó emelni a közoktatásra fordított pénzeket, az nemzetárulást követ el. Az a kormány, amelyik több száz településen az éhbér ellen tiltakozó pedagógusokat megfenyegeti, lekomcsiztatja a saját propagandamédiájával és kirúgattatja, az nemzetárulást követ el. Az a kormány, amelyik a Kölcsey Ferenc Gimnázium 34 éve ott dolgozó pedagógusát hat hónappal a nyugdíj előtt kirúgatja, az nemzetárulást követ el.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök nemzetárulást követnek most el, elárulják a saját fiataljaik, a fiataljaink jövőjét. Nincs tanár, nincs jövő, zúgott még ma reggel is Budán a Közép-budai Tankerület előtt, mert önök ott is fenyegetik a pedagógusokat, ahogy a Kölcsey Gimnáziumban, a Szent Istvánban, a Karinthyban, az Óbudai Gimnáziumban, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban is. De ez nem egy budapesti probléma, hiszen több száz településen is ugyanez zajlik, és nemcsak az állami gimnáziumok és iskolák, hanem az egyházi iskolák is tiltakoznak. A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanárai közül negyvenen írták alá a tiltakozó petíciót, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára a Hír TV-ben elmondta, hogy hány Karikó Katalint veszítünk el az önök pusztítása miatt.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Párbeszéd 286 milliárd forintos béremelési javaslatot nyújtott be a költségvetéshez, de önök ezt lesöpörték. Van pénz a közoktatásban, csak önök fenyegetnek, büntetnek, retorziókat alkalmaznak. Sem a diákok, sem a szülők, sem a pedagógusok nem fogják ezt tűrni. Tessék befejezni a fenyegetést, és tessék rendbe tenni az oktatás helyzetét! Köszönöm. (Taps a Párbeszéd és a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage